Bakan Tekin: "Mülakatla Alınacak Meslek Sadece Öğretmenlik Olmalı" Bakan Tekin: "Mülakatla Alınacak Meslek Sadece Öğretmenlik Olmalı"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Ankara'da düzenlenen 6. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin savunma sanayisindeki son gelişmeleri ve gelecek hedeflerini anlattı. Görgün, Türkiye'nin savunma sanayisindeki başarılarının ardında yatan temel prensipleri ve yapılanmaları vurguladı.

Konuşmasında, savunma sanayisinin verimliliğini artırmanın temelini bilim, teknoloji ve yenilik kapasitesini geliştirmek olarak belirlediklerini söyleyen Görgün, bu yaklaşımın Türkiye'nin çeşitli alanlardaki sorunlarını çözme, yaşam kalitesini artırma ve uluslararası rekabet gücünü yükseltme amacını taşıdığını ifade etti. Özellikle son yıllarda AR-GE ve teknoloji yatırımlarına ciddi bir artış sağlandığını belirten Görgün, bu yatırımların savunma sanayisinin AR-GE harcamalarını önemli ölçüde artırdığını dile getirdi. 2002 yılında 50 milyon dolar seviyesinde olan AR-GE harcamalarının bugün 2 milyar doları aştığını belirten Görgün, bu artışın Türkiye'nin savunma sanayisindeki teknolojik gelişimi ve yenilikçiliği desteklediğini vurguladı.

Görgün, AR-GE projelerinin etkisinin mali boyutlarının ötesinde olduğunu belirterek, her bir AR-GE projesinin, bağımlılık sorunlarını çözen ve çığır açan teknolojiler içerdiğini söyledi. Türkiye'nin savunma sanayisindeki vizyonunu "yenilikçi ve rekabetçi teknolojilerle barışa hizmet eden, küresel bir marka ve değer haline gelmiş Türk Savunma Sanayii" olarak belirlediklerini ifade eden Görgün, bu doğrultuda misyonlarının, ülkenin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarını teknolojik üstünlükle karşılamak ve savunma sanayisinin sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu belirtti.

Görgün, Türkiye'nin haberleşme alanında dünyanın süper ligi seviyesinde yer aldığını da vurguladı ve ülkenin bilimsel ve teknolojik araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde odaklı ve kapsayıcı bir yaklaşım benimsediklerini söyledi. Ayrıca, nitelikli insan kaynaklarını geliştirmeye dönük bir dizi çalışma başlattıklarını belirten Görgün, Savunma Sanayii Akademi bünyesinde verilen eğitimlerin yanı sıra, üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde savunma ve havacılık odaklı Meslek Yüksek Okulları ve Mesleki Teknik Anadolu Liseleri açtıklarını belirtti. Türk savunma sanayisinin geldiği noktada, gemilerden helikopterlere, zırhlı araçlardan insansız hava araçlarına kadar birçok ürünü yerli ve milli olarak üretebilir hale geldiğini vurgulayan Görgün, Türkiye'nin "Küresel Güç Türkiye" vizyonuna katkı vermeyi sürdüreceklerini ifade etti.