Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Nisan ayı faiz kararı büyük bir merakla bekleniyor. TCMB, geçtiğimiz ay politika faizini yüzde 50'ye yükseltmişti ve bu ay yapılacak toplantıda faiz artırımına devam edilip edilmeyeceği büyük önem taşıyor.

İşte, ekonomistlerin faiz kararına ilişkin tahminleri:

Reuters Anketi: Reuters anketine göre, TCMB'nin geçen ay sürpriz bir şekilde faiz artırması sonrasında Nisan ayında bir haftalık repo faizini yüzde 50'de sabit bırakması bekleniyor. Ankete katılan ekonomistlerin neredeyse tamamı bu konuda hemfikir.

AA Finans Anketi: AA Finans'ın anketine göre, ekonomistlerin politika faizi beklentilerinin medyan değeri yüzde 50'de sabit bırakılması yönünde oldu. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 oldu.

Bloomberg HT Anketi: Bloomberg HT'nin faiz anketine göre, piyasa katılımcıları politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit tutulacağını öngördü. Nisan ayı faiz tahminlerinde en yüksek beklenti yüzde 55 seviyesi, en düşük tahmin ise yüzde 50 seviyesine işaret etti.

Foreks Anketi: Foreks Haber anketine katılan ekonomistlerin 14'ü faizin sabit bırakılacağı beklentisini dile getirirken, 2'si faizin 500 baz puan yükseltilmesini bekliyor. Ankete katılan ekonomistlerin 2024 yıl sonuna ilişkin faiz tahmini medyanı yüzde 47,5 oldu.

Uluslararası finans kurumlarından da tahminler gelmekte. ABD'li bankacılık devi Morgan Stanley, politika faizinin kasım ayına kadar yüzde 50'de tutulacağını öngörüyor ve enflasyon görünümüne yönelik riskler nedeniyle sıkılaştırma eğiliminin sürdürülmesini bekliyor.

Yeni YHT Hattı İstanbul-Sivas Arasında Seferlere Başladı: İşte Bilet Fiyatları Yeni YHT Hattı İstanbul-Sivas Arasında Seferlere Başladı: İşte Bilet Fiyatları

Fransız bankaları Societe Generale ve Natixis'ten uzmanlar da benzer bir görüş belirtiyorlar. Societe Generale, politika faizinin yüzde 50'de sabit bırakılacağını tahmin ederken, Natixis ise TCMB'nin mevcut durumun devam edeceği ve faizlerin sabit bırakılacağı öngörüsünde bulunuyor.

Tüm bu tahminlerin ışığında, TCMB'nin politika faizi kararı ve açıklamaları ekonomi ve piyasalar için büyük bir öneme sahip olacak.