Son birkaç gündür Eğitim-Bir-Sen'in birçok şube başkanı ortakhazırlandığı izlenimi veren bir metni sosyal medya hesaplarından aynı şekilde paylaşmaya başladılar. Kimi şube başkanlarının “Mülakat kaldırılmalı, bu işten vazgeçilmeli…”, “Mülakatla öğretmen alımına karşı olduğumuzu tekrar ediyoruz.” Vb. başlıklarla paylaşımda bulunduğu metinde Eğitim Bir-Sen'in bugüne kadar mülakat ile ilgili açıklamaları yer almakta.MetindeEğitim-Bir-SenBaşkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi,eğitime bakış izleme ve değerlendirme raporları, kurul, komisyon toplantıları ve Eğitim-Bir-Sen’i bağlayan resmi açıklamalar yer almakta. Açıklamalarda maşeri vicdanı yaraladığı ve hakkaniyet kriterlerinin tartışmaya açık olduğu ifade edilen mülakata karşı çıkılıyor. Şube başkanlarımızın sendikanın tarihine ve verilen söze sahip çıkışı teşkilatın geleceği adına umutlarımızı yeşertmekte. Fakat ne gariptir ki şube başkanlarımızın söz konusu paylaşımları Genel Başkan ve Genel Merkez Yöneticilerince sendikanın resmi web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından paylaşılmadı.

Bu durumda değerlendirme yapılmak istenildiğinde önümüzde çok fazla seçenek kalmıyor. Ya teşkilat Genel Başkan’a rağmen ahdini yerine getirip verilen söze ve tarihsel birikime sahip çıkıyor ya da Toplu Sözleşmede Hizmet Kollarında sendika başkanlarının kendi hizmet iş kollarına ilişkin sözleşmeye imza atıp konfederasyon adına Sayın Ali Yalçın’ın Genel Metne imza atmaması gibi bir politika tercihi söz konusu.

Benzer bir durum,bu sene güncellenen serbest kıyafete ilişkin eylem kararında da söz konusu. Şube başkanlarımız, Genel Merkez’in 08.09.2023 tarihinde aldığı eylem kararının güncellemesine ilişkin karar defterinin sayfalarını sosyal medya hesaplarından paylaşırken ilginç bir şekilde Genel Merkez resmi web sitesinde ve sosyal medya hesaplarındave Genel Merkez Yöneticilerinin sosyal medya hesaplarında bu karar paylaşılmadı.Daha da ilginç olanı önceki yıllarda güncelleme kararı alınırken eylem başlangıç tarihi olarak kararın alındığı tarih baz alınırken 08.09.2023 tarihinde serbest kıyafet eylemine ilişkin kararın başlangıç tarihi bir yıl geriye dönük olarak 05.09.2022 tarihinden itibaren başlatılmış. Bu durumda akıllara burada kararı kaleme alan kişinin bir hatası mı söz konusu yoksa bilinçli bir tercihle mi bu tarih seçildi sorusu geliyor.

Bu karar 05.09.2022 tarihinden itibaren alınmış olduğu için 21.08.2023 tarihinde yayınlanan 2023/28 Sayılı Genelge’nin 11. Maddesinde yer alan“Öğretmenlerin, meslekî temsil ve öğrencilere rol model olma bakımından önlük giymeyi tercih etmeleri teşvik edilecektir.” Hükmüne istinaden teşvik olamayan sendika üyelerini de kapsayacak mı? Sorusu akıllara geliyor.

Sayın Genel Merkez, bu soruya verilecek bir cevabınız var mı?

 

2018, 2019, 2020,2022 yıllarındaki kararlar da aynı yılın tarihi eylem başlangıcı olarak alınmış.

2018 yılında; karar 05.09.2018 tarihinde alınmış, kararın yürürlük tarihi olarak 10.09.2018 tarihi belirlenmiş.

2019 yılında; karar 06.09.2019 tarihinde alınmış, kararın yürürlük tarihi olarak 09.09.2019 tarihi belirlenmiş.

2020 yılında; karar 01.10.2020 tarihinde alınmış, kararın yürürlük tarihi olarak 01.10.2020 tarihi belirlenmiş.

2022 yılında; karar 05.09.2022 tarihinde alınmış, kararın yürürlük tarihi olarak 05.09.2020 tarihi belirlenmiş.

2023 yılına geldiğimizde ise karar 08.09.2023 tarihinde alınmış ama her ne hikmetse kararın yürürlük tarihi olarak BİR YIL ÖNCESİ OLAN 05.09.2022 tarihi belirlenmiş, 08.09.2023 tarihi değil.

Sendika tarihinde alınmış kararların gölgesinde taşra teşkilatınca paylaşılan ama Genel Merkezce paylaşılmayan açıklamalar biz üyelerde kafa karışıklığına yol açmakta.

MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı

28 Şubat döneminin “Ama benim annem de başörtülüydü.” Diyen jakobenlerinden çok dayak yemiştik.Şimdi bizler de ama “Biz geçmişte şöyle kararlar almıştık.” durumuna düşmeyelim. Bu konuda netliğe ihtiyaç var. Teşkilatlarımız, tarihimizde yer alan kararlarımızı hatırlatarak, verilmiş söze sahip çıktı. Var olsunlar. Tarihe not düştüler. Ya Genel Merkezimiz ve Başkanımız, mülakatlar konusunda ve serbest kıyafet eylemi hakkında bir açıklama yapacak mı?

- Mülakatı destekliyor muyuz? Karşı mıyız?

- Serbest Kıyafet Eylemini ilk günkü gibi destekliyor muyuz? Karşımıyız?

 

İki satırlık açıklama bekliyoruz…

Yıldırım Demirci