Dünyaca ünlü astronot ve kozmonotlar, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO), Türkiye'nin uzay ve havacılık temalı ilk interaktif eğitim merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) ile Bursa Business School'un ev sahipliğinde, Uludağ'da buluştu.

19 ülkeden gelen 70 astronot ve kozmonot arasında, Rus kozmonot Anton Shkaplerov da vardı.

26cosmonautST_NSTfield_image_socialmedia
Anton Shkaplerov, 16 Kasım 2011'de 'Soyuz TMA-22'nin komutanı olarak uzaya ilk seferini yapmıştı. Daha sonra 4 kez daha uzaya keşif yaptı. 5 Ekim 2021'deki keşfinde Kazakistan'daki Baykonur üssünden oyuncu Yulia Peresild ve yönetmen Klim Shipenko ile birlikte uzaya giden Rus kozmonot Anton Shkaplerov, uzayda çekilen ilk uzun metrajlı filmin çekimlerinde yer aldı. Çekimleri 12 gün süren filmin yüzde 25'i uzayda çekildi. 'The Challenge (Vzyzov)' filminin çekiminde yaşadığı zorlukları ve deneyimlerini anlatan Shkaplerov, "Filmi çektiğimiz esnada her 45 dakika içinde gün batıyor ve yeniden ortaya çıkıyordu. Bu durum elbette işimizi zorlaştırdı. Uzay istasyonu çok sesli bir yer. Filmi çekebilmek için her zaman uygun sesi bulmaya çalıştık. Filmimiz profesyonel bir kamerayla çekildi. Bunun haricindeki tüm kullandığımız ekipmanlar profesyoneldi" dedi. 

AW040747_03

Astronot ve kozmonotlar merkezle ilgili yaptıkları yorumlarında GUHEM’e olan hayranlıklarını da dile getirdiler. Astronot Eytan Stibbe, GUHEM’in olağanüstü bir merkez olduğunu, her yaştan insan için ilham verici bir yer olduğunu belirten Stibbe, “Daha önce, dünyanın hiçbir yerinde böyle güzel bir merkez görmemiştim. Belki ABD Houston’daki merkezle GUHEM’i kıyaslayabiliriz. Gerçekten heyecan verici.” diyerek GUHEM için övgüler yağdırdı.

Apollo 9 misyonunda görev alan ABD’li Astronot Rusty Schweickart ve NASA’nın 50 yılı aşkın bir süreden sonra Ay’a yapılacak ilk insanlı yolculuk için görevlendirdiği astronotlardan Victor Glover, GUHEM’deki ay simülasyonunu birlikte deneyimlediler. İki astronot yaptığı açıklamada GUHEM’e hayran kaldıklarını dile getirdiler. Glover, “Burası gerçekten çok etkileyici. Buradaki uygulamalı aktiviteleri deneyimlemek benim gibi büyük çocukları da heyecanlandırıyor. Buradaki sistemleri kullanmak, uygulamak gerçek öğrenmeyi sağlıyor. Buradaki deneyim sayesinde çocuklar daha fazlasını öğrenmek için motive oluyor. Çok özel bir merkez. Burayı gördüğüm için mutluyum” dedi.

astronot-ve-kozmonotlar-guheme-hayran-kaldi_3a3fe3b-800x450

Üniversite sınavında yeni dönem! LGS tarihi değişecek mi? Üniversite sınavında yeni dönem! LGS tarihi değişecek mi?

Türkiye’nin İlk Gökmen Adayı Alper Gezeravcı, “GUHEM çocuklarımıza ilham sağlayan vizyoner bir proje. Yıllar öncesinde bu vizyonu ortaya koyarak emsali olmayan böyle bir çalışmayı sadece Bursa özelinde değil tüm Türkiye’nin çocuklarına armağan eden BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve değerli üyelerine teşekkürlerimi sunuyorum.” değerlendirmesinde bulundu.