Çalışan annelere yönelik devlet destekleri, yeni yılda bir kez daha artarak 70 bin 345 lirayı geçti. Bu destek, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödeyen annelere sağlanıyor.

Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı

Asgari ücretteki iyileştirmelerle birlikte memur zammıyla birlikte yapılan düzenlemeler, doğum yapan kadınlara süt ve emzirme parası, doğum, kreş yardımı ve yarı zamanlı çalışma desteğini içeriyor. Emzirme ödeneği bu yıl aylık 857 liraya çıkarken, iki yıl boyunca 20 bin 568 liraya ulaşacak.

Doğum yapan asgari ücretli bir annenin aylık doğum (rapor) parası 13 bin 333 liraya ulaşırken, doğum izni ücreti ve emzirme parasıyla birlikte toplam destek miktarı 70 bin 345 lirayı geçiyor. Bu destekten yararlanabilmek için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması gerekiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2024 prim ve ödenek artış tablosuna göre, iş göremezlik ödeneği günlük yatarak tedavilerde 333.38 lira, ayakta tedavilerde 444.50 liraya yükseldi. Doğum izni ücreti, sigortalı çalışan kadınlara doğum yardımı adı altında izin döneminde iş göremezlik ödemesi olarak veriliyor.

Emzirme ödeneği için ise son bir yılda 120 gün prim ödemiş olma şartı aranıyor. Bu ödeme, SGK'dan gelir veya maaş alan kadınlarla, erkeğin sigortalı olmayan eşine de yapılıyor.

Devlet, asgari ücretle çalışan annelere kreş desteği de sunuyor. Kadın çalışanlara yapılan kreş yardımı, gelir vergisinden istisna tutuluyor ve asgari ücretin yüzde 50'sine çıkarılmış durumda. Ayrıca, yeni doğan çocuk yardımı kapsamında annelere ödenen miktarlar şu şekilde belirlenmiş: ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü çocuk için 600 lira.

SOSYAL Güvenlik Kurumu, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölenlerle sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken ölenlerin hak sahiplerine verilen cenaze ödeneğini de güncelledi. Geçen yıl 2 bin 54 lira olan cenaze ödeneği, bu yıl 3 bin 385 lira olarak belirlendi.

Memur yemek bedelleri de güncellendi. Memurlardan bu yıl 7.70-31.41 lira, sözleşmeli personelden 9.37-37.55 lira öğle yemeği bedeli tahsil edilecek. Yiyecek yardımının gerektirdiği giderler, yemek maliyetlerinin belirli bir oranında kurum bütçelerinden karşılanacak, geri kalan kısmı personelden alınacak.