Bursa'da yapılan bir araştırma sonucunda, haritalarda daha önce yer almayan Kayapa-Yenişehir Fayı'nın keşfedildiği ortaya çıktı. Bu fay hattının potansiyel olarak 7,3 büyüklüğünde bir deprem üretebileceği belirtiliyor. Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ortak çalışmada, Kayapa'dan Yenişehir'e kadar uzanan bu fay hattının 95 kilometre uzunluğunda olduğu tespit edildi.

Bursa'daki Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Engin Er, fay hattının alüvyon zeminin altında bulunduğunu ve detaylı bir çalışma olmadan ortaya çıkamayacağını belirtti. Er'e göre, alüvyon zeminler depremin etkisini artırıcı bir rol oynuyor.

Üniversitelere yeni lisans ve ön lisans programları geliyor Üniversitelere yeni lisans ve ön lisans programları geliyor

Çalışmada ortaya çıkan bilgilere göre, Kayapa-Yenişehir Fayı'nın Bursa Ovası'ndan başlayarak şehir merkezine, Timsah Arena ile Şehir Hastanesi arasından geçtiği ve toplamda 95 kilometre uzunluğunda olduğu belirlendi. Fay hattının batı kesiminde 6,5 ila 6,8 büyüklüğünde, doğu kesiminde ise 6,9 ila 7,3 büyüklüğünde depremler üretebileceği öngörülüyor.

Fay hattının üzerindeki yerleşim birimlerinin durumu da endişe verici. Engin Er'e göre, fay hattı üzerindeki binaların olası depremlere karşı dayanıklı olması gerekiyor. Ancak Bursa'da fay hattı üzerinde kaç bina olduğu konusunda detaylı bir çalışma yapılmamış durumda. Er, kentsel dönüşüm çalışmalarının da bu bilgiler ışığında yapılması gerektiğini vurguladı.