Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) raproruna göre, pay senedi yatırımcı rakamında art arda iki haftadır yükseliş görülmesi dikkat çekti. Son zamanlarda yeni halka arzların oluşmasıyla beraber borsadaki yatırımcı sayısı tekrardan 8 milyon seviyelerine ulaştı.

KPSS şartsız, yüksek maaşlı memur alımı yapılacak! KPSS şartsız, yüksek maaşlı memur alımı yapılacak!

Bu kapsamda, yatırımcı sayısı 23 Şubat ile biten haftada bir önceki haftaya kıyasla 245 bin 272 kişi yükselerek 7 milyon 974 bin 209’a çıktı.


Yani, son iki haftada yatırımcı sayısında görülen artış 773 bin 773’ü olarak değerlendirildi. Aynı hafta pay senedi değeri ise 12.35 trilyon TL’den 12.51 trilyon TL’ye çıktı.

SON 3 AYDA 1.3 MİLYONU UÇTU
Borsada yatırımcı sayısı ekim ayında 8.6 milyon ile rekora koşmuştu. Ancak 2024 Ocak itibarıyla son üç ayda borsadan 1.3 milyon yatırımcının ayrıldığı belirlenmişti.



Bu azalışın nedenlerini anlatan uzmanlara göre, sadece halka arzlardan kazanç elde etmek için borsaya giren küçük yatırımcılar, hem arzlar düştüğünden hem de ufak getirilerin ardından beklediklerini alamadıklarından borsadan çayrılmayı seçmişti.

Küçük yatırımcı borsadan ayrılırken, yerini kurumsal yatırımcılara bıraktığı yorumları yapılmıştı. Ancak son zamanda peş peşe gelen yeni halka arzların, küçük yatırımcı sayısında yeni bir artışa neden olduğu; yani son iki haftadır görülen artışların halka arzların getirdiği bir dalgalanma olarak değerlendiriliyor.

REKOR DEVAM EDİYOR
Diğer taraftan, Borsa İstanbul BIST 100 endeksi geçen hafta ara verdiği rekor serisine, bu hafta devam ediyor. Geçen hafta 9 bin 416,70 ile zirve seviyeyi gördükten sonra düşüşe geçen endeks için, ‘yukarı hareketine daha sağlam adımlarla devam edebilmek için dinlenmeye çekildiği’ yorumları gelmişti.

İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, endeksteki zirvenin ardından yaşanan düşüşlere yönelik “Bu düzeltmeler sağlıklı. İlerleyen günlerde yeniden yukarı yönlü hareket sürecektir” ifadelerini kullanmıştı.

Yeni haftaya yüzde 0.39 artışla 9 bin 411,11 puanından başlayan endeks, gün içinde 9 bin 450 puana kadar yükselerek rekor kırmayı sürdürdü. Günü ise yüzde 0.43 düşüşle 9 bin 334 puandan kapattı.