Mısır tarafından ortaya çıkarılan ve Türkiye de dahil yaklaşık 100 ülkenin eş sunucusunun yer aldığı karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulunun Özel Acil Filistin oturumunda oy birliğiyle değerlendirildi.

Bu karar tasarısına göre, 23 "çekimser" ve 10 "hayır" oyuna karşı 153 oyla onay verildi.

"Hayır" oyunda bulunan ülkeler Avusturya, Çekya, Guatemala, İsrail, Liberya, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Paraguay ve ABD şeklinde açıklandı.

Kararda şunlar kouşuldu, BM Şartı ile BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyi'nin Filistin konusunda onay verdiği tüm kararlara çağrışım yaptı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in BM Şartı'nın 99. maddesini sunarak Konsey'e gönderdiği mektup ile BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini'nin Genel Kurul'a gönderdiği mektuba değinilen kararda, Gazze Şeridi'ndeki korkunç insani durum ve Filistin halkının çektiği acılar vurgulanarak tüm sivil toplumların korunması gereklidir ifadeleri yer aldı.

Acilen insani ateşkes isteği yapılan kararda, tüm taraflara özellikle sivilleri koruma aşamasında uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini üzernde durulması çağrısı gerçekleştirildi.

Yer alan kararda, tüm esirlerin acilen ve koşulsuz serbest kalması ve insani yardıma erişim desteği sağlanması istendi

BM Genel Kurulu'nda 27 Ekim'de Gazze'de insani ateşkes isteğinin yer aldığı karar 121 oyla onaylanmıştı. Mevcut karar için evet oyu kullanan ülke sayısının 153'e yükselmesi şaşırttı.

ABD ve Avusturya'nın değişiklik isteğini kabul etmedi

BM Genel Kurumu oturumunda, ABD ve Avusturya'nın karar tasarısına yönelik değişiklik talepleri ise üye ülkelerce kabul edilmedi.

Galatasaray Başkan Vekili Erden Timur, Tarikatçı İddialarına Yanıt Verdi! "Kimlik Mi Göstereyim?" Galatasaray Başkan Vekili Erden Timur, Tarikatçı İddialarına Yanıt Verdi! "Kimlik Mi Göstereyim?"

ABD, karar tasarısına Hamas tarafından gerçekleştirilen "terör saldırılarının" ve rehin almanın kınanması maddesinin eklenmesini talep ederken, Avusturya da tüm esirlerin serbest bırakılması maddesine, "Hamas ve başka gruplar tarafından alıkonan" ifadesini eklenmesi gerektiğini düşünmüştü.

Guterres 99. Madde'yi uygulamıştı

Genel Sekreter olan Guterres, görevde yer aldığı süre boyunca yetkisini ilk kez kullanıp Gazze’deki insani felaketin önlenmesi için BM Şartı'nın 99. Maddesi'ni uygulamış ve 6 Aralık'ta BMGK'ye mektup iletmişti.

Guterres, "Güvenlik Konseyi üyelerini insani felaketin önlenmesi için baskı yapmaya çağırıyorum ve insani ateşkesin ilan edilmesi talebimi tekrarlıyorum. Bu çok acil." ifadelerine yer verdi.

Genel Sekreterin hamlesinden sonra BMGK 8 Aralık'ta acil olarak bir araya gelinerek, Birleşip Arap Emirlikleri ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 90'dan fazla ülkenin eş sunucusunun yer aldığı ve Gazze'de insani ateşkes talep edilen karar tasarısı, hazırlanan acil oturumda oylamaya gidilmişti.