Hükümet, Türkiye'de artan başıboş sokak köpeği sorununa çözüm getirmek amacıyla yürütülen çalışmaların sona erdiğini açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tamamlanan çalışmalar, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Bu konuda yapılacak teklifin 31 Mart yerel seçimlerinden önce TBMM'ye gönderilerek yasalaşması bekleniyor.

Çalışma taslağında öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralanıyor:

 Sokak köpeklerinin hızla kısırlaştırılması, popülasyonun kontrol altına alınması için öncelikli önlemler arasında yer alıyor.

 Evcil köpeklerini sokağa terk edenlere karşı daha etkili cezai tedbirlerin alınması planlanıyor.

Sahipsiz köpeklerin sahiplendirilmesini teşvik edecek politikaların hayata geçirilmesi amaçlanıyor.

Büyükşehirler başta olmak üzere illerde ve ilçelerde toplama ve kısırlaştırma merkezlerinin kurulması planlanıyor.

 Barınak açılması ve kısırlaştırmanın maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle belediyelerin yerine getiremediği sorumlulukların Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üstlenileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, Yeni Anayasa ve İlk Üç Madde Hakkında Konuştu! Demokratik Yapıyı Güçlendireceğiz Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, Yeni Anayasa ve İlk Üç Madde Hakkında Konuştu! Demokratik Yapıyı Güçlendireceğiz

 ABD ve Avrupa'da uygulanan 'uyutma' yöntemi, başıboş köpek sorununun çözümü için değerlendiriliyor. Ancak, uyutma konusunda kamuoyu ve mevzuat hassasiyeti gözetiliyor.

 Kısırlaştırma ve uyutma uygulamalarında veterinerlik fakültelerinden tıbbi destek alınacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait bazı arazilerin başıboş köpeklerin toplanma merkezi ve barınak olarak kullanılmasına olanak tanınacak.

Türkiye genelinde 10 milyondan fazla sokak köpeğinin bulunduğu belirtiliyor. Alınacak tedbirler olmazsa, bu sayının 10 yıl içinde hızla artarak 50 milyona ulaşabileceği tahmin ediliyor. Sokak köpekleri sorununun milli güvenlik meselesi haline gelebileceği ifade ediliyor.