Barış Manço yıllar öncesinden Cumhuriyet'in ilanının 100. yılına ithafen 2023 şarkısını bestelemişti. 

O Yıl Bende 80 Yaşına Basacağım

Barış Manço, 1995 yılında Japonya Osaka'da verdiği konserde "2023" adlı şarkısını seslendirmeden önce, bu yıla dair dileklerini sıralamış ve 2023 yılını kastederek "Parçamızın adı 2023. Cumhuriyetimiz 2023'te 100 yaşına basacak. O yıl ben de 80 yaşına basacağım. 2023 yılında tekrar buraya, Osaka'ya gelmek istiyorum ve bu şarkıyı burada tekrar çalmak istiyorum" demişti.  

 Konserden dört yıl sonra 1999 yılında yaşamını yitiren Barış Manço' nun ailesi onun bu sözlerini vasiyet olarak kabul addetmiş ve bu vasiyeti yerine getireceklerini söylemişlerdi.

ZUH8-dNs40Cmf7bPAxRnFQ

Eşi Lale Manço Vasiyeti Yerine Getiriyoruz

Manço'nun eşi Lale Manço Ahıskalı, ocak ayında verdiği röportajda, bu eserin Barış Manço' nun hayal ettiği gibi sahnelenmesini vasiyet olarak kabul ettiklerini söylemişti. Şimdi, vasiyet yerine getirildi. 

Galatasaray Başkan Vekili Erden Timur, Tarikatçı İddialarına Yanıt Verdi! "Kimlik Mi Göstereyim?" Galatasaray Başkan Vekili Erden Timur, Tarikatçı İddialarına Yanıt Verdi! "Kimlik Mi Göstereyim?"

Şef Musa Göçmen yönetimindeki Senforock Orkestrası, 25 Ekim  20.30'da İstanbul Avcılar Havuz Meydanı’nda sahneye çıkarak Barış Manço şarkılarını ve "2023" marşını seslendirdi.

Musa Göçmen, sosyal medyadan yaptığı konser duyurusunda, "Bugün büyük sanatçının müzikal vasiyetini gerçekleştirmek için İstanbul'dayız. Çok heyecanlı" diye yazmıştı.

Eşi ; Çok Etkileyici Bir Metin OLduğunu Düşünüyorum

Barış Manço'nun "Kayaların oğlu" ifadesinin yer aldığı şiirsel bir prologla başlayan "2023" eserinin çok enteresan bir beste olduğuna değinen Lale Manço Ahıskalı, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023'teki yani 100'üncü yılına atfedilerek yazılmış bir metin ve onun Türkiye Cumhuriyeti'ne inancını, onun gücüne ve nasıl ayakta duracağına inandığını gösteriyor. Çok etkileyici bir metin olduğunu düşünüyorum" demişti.

m6EdQ5eTfEyVd2AYspDS4Q

Şarkının Sözleri Ne Anlama Geliyor

2023 şarkısının sözlerine dayanarak Cumhuriyetin 100. Yılı olan 2023 yılında Türkiye'nin diğer Türk devletleri ile beraber bir medeniyet kuracağı şeklinde yorumlanıyor. Barış Manço'nun'Kayaların Oğlu' şiirinde yer alan sözler, yazar ve eleştirmenler tarafından çeşitli şekillerde ele alınıyor.

Barış Manço'nun "2023" bestesinin bir kısmının sözleri şöyle:

"2023'ün ılık bir ekim sabahında
Bacaklarımda hafif bir uyuşma ile uyandım
Ve sanki yüz yıllık ulu bir çınar gibi
Kök salmaya başladım o sabah
Ve ilk kez sağımda solumda
Asırlardır durmakta olan diğer çınarları fark ettim
Doğudan hafif bir seher yeli yükseldi
Ve asırlık çınarlar beni de aralarına aldılar
Ve 2023'ün ılık bir Ekim sabahında
Yeni bir kayaların oğlunun doğuşunu
Beraberce seyre koyulduk"