Kredi kartlarının kullanımının kontrol altına alınması için yapılan yasal düzenlemelerin beklenmesine rağmen bazı bankalar, beklemeksizin harekete geçerek kredi kartı sahibi müşterilere asgari ödeme oranlarını yüzde 50'ye yükselttiklerine dair SMS'ler göndermeye başladılar. Vergi uzmanı Nedim Türkmen, konuya ilişkin olarak "Kredi kartı düzenlemesi denebilir ama kaos görülünce 10-15 güne vazgeçilir olduğunu düşünüyorum." şeklinde yorum yaptı.

Kredi kartlarının borçlanma aracı olarak kullanımının önlenmesi amacıyla taksit sınırlamaları, asgari ödeme tutarlarının artırılması, kart limitlerinin düşürülmesi ve lüks harcamalara kısıtlama getirilmesi gibi çeşitli düzenlemelerin beklendiği belirtiliyor.

MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı

Bazı bankalar, yasal düzenlemelerin beklenmesini beklemeden asgari ödeme oranlarını yüzde 50'ye çıkardılar. Nedim Türkmen'in ifadelerine göre, özel bankaların bu adımı, özellikle biriken kredi kartı borçlarına karşı bir önlem olarak değerlendirilebilir. Türkmen, bu durumun 3-4 kredi kartı bulunan ve asgari ödemelerle yaşamını sürdüren kişileri etkileyeceğini dile getirdi.

Türkmen, tüketicilerin kredi kartı kullanımını sınırlamak yerine teşvik edilmesi gerektiğini ve kredi kartı kullanımının kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alma ve vergi gelirlerini artırma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasının, vergi gelirlerini artıracağını belirten Türkmen, kredi kartlarıyla yapılan harcamalara ilişkin olarak daha yüksek vergilerin toplanabileceğini öne sürdü.