Türkiye'deki bankalar, müşterilere dikkat çeken bir açıklama yaparak zaman aşımı anlamında çağrıda bulundu. "Hesap sahiplerimize duyurulur" başlığı altında gerçekleşen ilanlarda, 15 Haziran'a kadar işlem sağlamayanların paralarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) aktarılacağı öğrenildi.


4 AY SÜRE VERİLDİ 
5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 62. maddesine gereğince; bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son isteği, işlemi, herhangi bir yazılı talimat tarihinden sonra 10 yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabi tutuluyor. 2023 yılı itibariyle zaman aşımına dahil edilen mevduat, emanet ve alacaklar kişler, bankaların internet adresinde dört ay müddetle duyurulacak.

BAŞVURU YAPILMASI İSTENİYOR
Vatan Gazetesi'nin haberine göre; Listelerde adı yer alan kişilerin paralarını alabilmeleri için en geç 15 Haziran 2024 tarihine kadar hesaplarına bağlı olan ilgili şubeye, geçerli kimlik belgeleri ile başvuru yapamaları bekleniyor. 15 Haziran 2024 tarihine kadar işlem gerçekleşmezse şayet yasa gereği zaman aşımına eklenen mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na aktarılıyor.


 

Peki mevduatın haricinde, Bankalarda bulunan emanet, hak ve alacaklar ne oluyor? Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez şunları ekliyor:

"Emanetler; değişik nedenlerle, Bankalara muhafaza için verilmiş, Türk Lirası , yabancı para ve kıymetli madenler (altın, gümüş v.b). Herhangi bir şirket veya kooperatif kuruluşu için bloke edilmiş ama kuruluşu gerçekleşmeyen paralar. Mahkemeler tarafından ilgili kişi için bloke edilen paralar. (Bu paralarda, yargılamanın kesin sonucu belirleyici olacaktır, dava devam ediyorsa zaman aşımı söz konusu değildir."

"Hak ve Alacaklar : Bu işlemlerde, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 83.maddesi uyarınca, yatırım hizmet ve faaliyetlerinden kaynaklanan her türlü emanet ve alacaklar, hesap sahibinin yaptığı en son talep, işlem veya herhangi bir şekilde verdiği yazılı talimat tarihinden başlayarak on yıl içinde talep ve tahsil edilmemesi hâlinde Yatırımcı Tazmin Merkezi'ne emaneten devredilir. Bu durumun engellenmesi amacıyla yatırım hesapları 2024 yılında zamanaşımına uğrayacak vatandaşlarımızın isim bankaların listesi web sitelerinde ilan edilmektedir."

Her Öğrenciye 5.000 TL Ulaşım Desteği Devletten! Öğrenci Ulaşım Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır? Her Öğrenciye 5.000 TL Ulaşım Desteği Devletten! Öğrenci Ulaşım Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

"Hak ve alacaklarda bir diğer unsurlar ise, gerek vatandaşımızın Kendi adına gerekse miras bırakanlarının adına yatırılan kamulaştırma bedelleri; miras bırakanlardan kalan ama intikali yapılman, mevduat, katılım fonu ve diğer hak ve alacaklardır. Ön ödemeli Banka kartlarında kullanılmayan kısımlar da, alacak olarak değerlendirilmektedir.

Bankalarda unutulan 25.milyon TL üzerindeki mevduat, katılım fonu ve diğer hak ve alacaklar için hak sahiplerine iadeli taahhütlü mektupla bilgi vermek zorundadır. Küçükler adına ve yalnızca bunlara ödeme yapılmak kaydıyla açtırılan hesaplarda, zamanaşımı süresi küçüğün reşit olduğu tarihte işlemeye başlar. ( Reşit olmak (erginlik) 18 yaşının doldurulması, evlenme veya mahkeme kararıyla mümkündür)"

"Hak ve alacakları zamanaşımına uğrayan kişiler ne yapmalı? Hüseyin Ölmez vatandaşları uyararak yapılması gerekenleri tek tek açıklıyor;Kişi öncelikle e-Devlet üzerinden adına açılmış mevduat ve katılım hesaplarını saptamalı. Bu hizmet BDDK tarafından e- Devlet üzerinden verilmektedir. Ayrıca, tüm bankalarda, bu yıl BDDK ya devredilecek hak alacaklar, https://zamanasimisorgu.tmsf.org.tr sitesinden de öğrenilebilir."

PARANIZI HEMEN ALABİLİRSİNİZ
"e-Devlet'ten bağlı olunan bankanın web sitesinde zaman aşımına eklenmiş mevduat, katılım fonu hak ve alacaklarının araştırmasını sağlaması;

-Araştırma sonunda zaman aşımına uğrayacak bir varlığını saptarsa, ilgili banka şubesine, kimliği ile giderek parasını çekmeli veya hesabını aktif hale getirmeli.;

e- Devlette hesabının varlığını gördüğü halde, zaman aşımına uğrayacak mevduat hesabı, katılım fonu, hak ve alacakları çıkmazsa, yine ilgili şubeye giderek, hesabını kapatmalı veya aktif hale getirmelidir. Bu durumda, bilgisi ve iradesi dışında adına açılmış bir hesabın suç faaliyetlerinde kullanılma olasılığını da dikkate almalıdır." şeklinde değerlendiriyor.