Altın fiyatlarında inişli-çıkışlı grafik devam ediyor. Sürekli hareket halinde olan altın fiyatların için dikkan çeken açıklamalar uzmanlardan geliyor.

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın alımı ve satımına yönelik değerlendirmler yaparak yatırımcılara dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı:

"Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye ile ilgili görünümünü ve not değişimini bekliyorduk. Beklenildiği gibi notta herhangi bir değişiklik olmadı, görünüm negatiften pozitife geçirildi. Bu da zaten piyasa beklentileri doğrultusundaydı. Borsada bir miktar yukarı yönlü seyirler oluştu.

Haftanın getirisinde Borsa İstanbul 100 endeksinde %4.9'luk bir yükseliş söz konusu oldu ve endeks 7986-87 puandan kapandı. Dolar/TL'de küçük çaplı bir hareketlenme var, 30 liranın üzerine çıktı. Euro da 33 liranın üzerine çıkmış durumda.Altın tarafına bakacak olursak, oradaki yükseliş %1.43 ve altının gram fiyatı serbest piyasada 2070 lira seviyesinden haftayı tamamladı. Cumhuriyet lirasında da yaklaşık o düzeyde bir yükseliş var ve 13.900 liradan tamamlandı." dedi.

23 Nisan Kutlamasında Çocuğu Tekmelemişti! Belediyedeki İşine Son Verildi 23 Nisan Kutlamasında Çocuğu Tekmelemişti! Belediyedeki İşine Son Verildi

'ALTIN MI GÜMÜŞ MÜ?'
Vatan Gazetesi'nin haberine göre; "Hafta içinde dışarıdan ve içeriden gelecek ekonomik veriler piyasalarda etkili olmaya devam edecek. Ancak, artık faizle ilgili haberlerden ziyade jeopolitik gerginliklerin piyasalar üzerinde daha çok etkili olduğunu görüyoruz. Altın tarafına bakacak olursak, Amerika piyasaları kapalı olduğu için altın fiyatlarında çok fazla bir dış piyasadan gelecek bir değişiklik söz konusu olmayabilir.

Peki altın mı gümüş mü? Bu sorularla çok karşılaşıyoruz. Bakın, gümüş içeride daha önce de söylediğim gibi gram TL olarak alım satım farkı çok fazla. O bakımdan çok fazla tasarruf amaçlı değil. İlla gümüş alacağız derseniz, yine daha önceki yorumlarımda bunları söyledim, o zaman yatırım birimlerinden, yani bankanın veya aracı kurumların yatırım bölümlerinden ekran üzerinden ons bazında dolar cinsinden alıp satmanız daha doğru olur." şeklinde konuştu.


"Örneğin şu anda gümüşün onsu 23 dolar seviyesinde. Burada çok küçük kar farklılıklarla alıp satılabiliyor ama fiziki olarak tavsiye etmiyorum. Onu da ayrıca belirteyim. Dolayısıyla altın alırken muhakkak güvendiğiniz bir yerden, faturası, fişi, kartı, bilindik bir yerden almanızı tavsiye ederim.

Neden gram altın veya başka bir şey değil de Cumhuriyet altını dediğimiz zaman, evet gram altın üzerinde yazar. Ama dediğim gibi, kesme altını herhangi bir yerde, örneğin yazın bir tatile gittiniz, yanınızda kesme altın var, herhangi bir kasabada veya tatil yöresinde bunu satayım da paraya ihtiyacım var, bunu değerlendireyim dediğiniz zaman onu orada satmanız zor olur. Ama bir Cumhuriyet altını götürürseniz, o zaman onu bakkala da götürseniz size muhakkak onun karşılığında yüklü miktarda iaşe temin etmeniz imkanı olabilir." 

'ALTINDAN VAZGEÇMEMEK LAZIM'

"Çok ücra köşelerde diyelim, bir bakkala gittiniz, elinizde 100 dolar var veya 10 dolar var, bir de çeyrek altın var veya Cumhuriyet altını var, o satıcıya 10 dolar veya 50 doları uzattığınız zaman, "Ya ben doları tanımıyorum, onun için bunun karşılığında size herhangi bir şey veremem, bunların taktikleri sahteleri de oluyor, ben tanımıyorum, onun için veremem" diyebilir. Ama Cumhuriyet altını veya çeyrek altını verdiğiniz zaman en azından altın değeriyle size iaşenizi temin edecek bir şey verebilir.

Altından vazgeçmemek lazım. Altın mı gümüş mü, işte altın almayın, gümüş alın, gümüş daha çok yükselecek gibi hikayeleri biz daha önceki yıllarda da gördük. O zaman herkese gümüş önerildi, yorumcular tarafından sahadan uzak, bu işi masa başında yorum yapanlar, "Altın çok düşecek, şu kadar düşecek" gibi yorum yapanlara çok fazla inanmayın.

Bu kasıtlı ve maksatlı yorumlardır. Nitekim Ekim ayında altının onsu geçtiğimiz Ekim ayında 2000 dolara düşecek, daha da düşecek gibi yorumlar yapanlar mahcup olduklarını kendileri daha iyi biliyorlar, şu anda 2000 doların üzerinde olan bir altın var. Nihayet 3 ay 3,5 ay önceki yorumla şimdiki yorum arasındaki fiyat farkını siz takdir edin."

'HER YORUMCUNUN, YORUMUNA İNANMAYIN'

"Her yorumcunun yorumuna inanmayın. Filanca altın için tarih verdi, "Şurada şöyle olacak, böyle olacak" gibi bu sosyal medyada reyting yapmak uğruna yapılan yorumlara da çok fazla inanmayın. Gerçek yorumları bu işi yapan, bu işin içinde olan ve özellikle de sahada olan kişilerden aldığınız yorumlarla değerlendirin.

Teknik olarak bazı teknik seviyeler söz konusu, bunu teknik analiz yapanlar söyleyebilir. Ama bunun piyasada sahada farklı nedenlerle o fiyatlardan daha farklı bir görünüm sergilediğini de sıkça görüyoruz. O bakımdan altın alırken muhakkak bu tür yorumlarda seçici olmayı öneriyorum."

"Fiziki altın alanlar daha ziyade sahada sade vatandaş, kuyumcuyla işlem yapabilen vatandaş. Ama bunun dışında daha profesyoneller, finansal okuryazarlığı daha yüksek olan vatandaşlarımız, yatırımcılarımız, bunlar yatırım bankalarından veya yatırım kurumlarından kaydi olarak ve ons bazında veya TL bazında kaydi olarak bankalardan alım satım yapabiliyorlar. Bunlar tabii ki fiziki olmuyor, daha ziyade kaydi oluyor. Örneğin şimdi ekrandaki fiyata bakıp da "Altının gram fiyatı 1980 liraymış" diye çarşıya pazara çıktığınızda yanılabilirsiniz." dedi.


"Çünkü oradaki fiyat daha önce de belirttiğim gibi sadece altının çıplak fiyatı, bunun üzerine bir vergi konuluyor bankada. Bir de her bankanın kendine göre değişen komisyonları var, bunu dikkate aldığınızda siz bankaya gittiğinizde "100 gram altın alacağım" dediğinizde sizin hesabınıza 100 gram altını serbest piyasa fiyatının en az 10 lira, 15 lira üzerinden size fiyatlandıracaklardır, ekran fiyatını uymayacak."

"Aynı şekilde geri satmaya başladığınız zaman da geri satışta da çarşıdaki veya kuyumcudaki alım satım farkı gramında maksimum 10 lira, 5 lira olurken oradaki fiyatın 50 lira olduğunu göreceksiniz. O bakımdan bunlara da dikkat etmeniz gerekir."


"Kaydi olarak alıyorsanız bankadan alıyorsanız muhakkak ki bir farklılık olacaktır. Ama ben pazara gidiyorum, çarşıya gidemiyorum, kuyumcuya uğrayamadım, satacağım diyebilirsiniz. Hatta fonlar var, sertifikalar var, borsada işlem gören, bunları da yapabilirsiniz. Ama bunlar biraz daha finansal okuryazarlık gerektiren konular, o bakımdan bunları bu şekilde yapmanız daha doğru olur." şeklinde yatırımcıları uyardı.