Türkiye Bankalar Birliği (TBB), oluşturmuş olduğu "Finansal Güvenliğinizi Artıracak Davranış Önerileri" konulu infografik araştırmasıyla kişilerin dolandırıcılık mağduru olmaması adına kritik açıklamalarda bulundu.

Söz konusu araştırmada, dolandırıcılık vakası mağduru olmamak için bazı alışkanlıklar bulundurmanın önemi vurgulandı. 


DOĞRULAMA YAPMAYI UNUTMAYIN
Müşterilerin, SMS, e-posta veya sosyal medya üzerinden gelen bildirimlerdeki bağlantılara/linklere kaynağı bilinmiyorsa tıklamaması ve bankanın resmi iletişim kanallarını kullanarak doğrulama yapmasına dikkat çekildi.

Yalnızca bir "tık"bie, müşterileri sahte sitelere veya virüslere aktarabiliyor. Ayrıca müşterilerin banka hesaplarını hiç kimseye kullandırmamasına değinildi.


Hesapların yasa dışı eylemlerde yer alması durumunda ağır hapis cezaları kesilebilir.

ŞİFRELERİ KİMSEYE GÖSTERMEYİN
Şifrelerin kimseyle paylaşılmaması  ve gösterilmemesi gerektiğine değinildi. Kendini savcı, polis, asker, banka çalışanı olarak tanıtan veya bir ödül, prim iadesi, kart aidatı iadesi için müşterilerden şifre, kart bilgileri ve kişisel verileri talep edenlere itibar edilmemesi, bu amaçla gelen linklere tıklanmaması önerildi.

Güvenlik ve kaynağından emin olunmayan mobil uygulamaların cihazlara yüklenmemesi gerektiğine dikkat çekilen çalışmada, güvenlik açığı olan veya korsan uygulamaların kişisel bilgileri ulaşabileceği, cihaza zarar verebileceği ve hatta kimlik hırsızlığına kadar gidebileceğine de işaret edildi.

KAYNAĞINDAN EMİN OLUN
Cihaza yüklenen uygulamanın kullanıcıdan istediği izinlerin dikkatlice kontrol edilmesini öneren Türkiye Bankalar Birliği, bankacılık uygulamalarının resmi uygulama mağazalarından indirilmesinin daha güvenilir olacağına değinildi. Bilinmeyen veya güvenilir olmayan kaynaklardan uygulama indirilmemesi gerektiğine dikkat çekildi.


DÜZENLİ DENETİM YAPIN
Müşterilerin bankacılık uygulamalarında kullanmış olduğu şifrelerini, başka uygulamalarda veya alışveriş platformlarında kullanmaması gerektiği açıklandı.

Kurultay sonrası ilk istifa geldi! Yomra Belediye Başkanı istifa etti Kurultay sonrası ilk istifa geldi! Yomra Belediye Başkanı istifa etti

Bu anlamda daha düşük güvenlikli sitelerde şifreler başkaları tarafından el konulabiliyor ve bankacılık uygulamalarına bu şifreler denenerek giriş sağlanıyor.

Ayrıca güvenliğinden emin olunmayan internet sitelerinden alışveriş yapılmaması, tüketicilerin sahte bir site üzerinden dolandırılabileceği uyarısı da yapıldı. Banka hesap özetlerinin ve işlemlerin düzenli olarak denetlenmesi gerektiğine vurgu yapıldı.