İçişleri Bakanlığı, tasarruf tedbirleri kapsamında koruma araç ve polis sayılarını azalttı İçişleri Bakanlığı, tasarruf tedbirleri kapsamında koruma araç ve polis sayılarını azalttı

Tarım ve Orman Bakanlığı, "Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği"ni Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Tebliğle, arı sütü, toz arı sütü, arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeğinin üretim süreci ve piyasaya arzıyla ilgili önemli düzenlemeler getirildi.

Bu yeni düzenlemelere göre, arı ürünlerinin üretiminde dışarıdan herhangi bir madde ilave edilmesi yasaklandı. Arı sütü, toz arı sütü, arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeği gibi ürünlerde aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılamayacak.

Ayrıca, ürünlerin bulaşanlar, pestisit kalıntıları ve veteriner ilaç kalıntılarına dair Türk Gıda Kodeksi'nin ilgili yönetmeliklerinin hükümleri uygulanacak.

Tebliğe göre, propolis tek başına sadece takviye edici gıda olarak piyasaya sunulabilecek. Ham propolis ise doğrudan tüketiciye sunulamayacak.

Üretimden tüketiciye kadar geçen sürede ürünlerin muhafaza edileceği sıcaklık da belirlendi. Toz arı sütü, kurutulmuş arı poleni ve kurutulmuş arı ekmeği dışındaki arı ürünleri, 8 derece ve altı sıcaklıklarda saklanacak.

Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecilerinin, yeni düzenlemelere uyum sağlamak için 6 ay süreleri bulunuyor. Ayrıca, tebliğin yayım tarihinden önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen ürünlerin, 31 Aralık 2025 tarihine kadar piyasada bulunabileceği belirtildi.

Bu düzenlemeler, arı ürünlerinin üretiminde ve tüketiminde standartların ve güvenilirliğin artırılması amacıyla hayata geçirildi.