Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, Yeni Anayasa ve İlk Üç Madde Hakkında Konuştu! Demokratik Yapıyı Güçlendireceğiz Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, Yeni Anayasa ve İlk Üç Madde Hakkında Konuştu! Demokratik Yapıyı Güçlendireceğiz

Ankara'da gerçekleşen önemli bir toplantı sonucunda, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzalandı. BAE Ankara Büyükelçisi Said Sani ez-Zahiri, yapılan anlaşmanın büyük önem taşıdığını belirtti. Bu anlaşmanın BAE'de 25 bin, Türkiye'de ise 100 bin kişiye istihdam sağlayacağını ifade etti.

Büyükelçi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BAE ziyareti ve BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile görüşmesinin başarılı geçtiğini vurguladı. Bu görüşme sırasında değişik alanlarda 13 anlaşmanın imzalandığını açıkladı. BAE-Türkiye ilişkilerinin 50. yıldönümünün kutlandığını da hatırlatarak, bu ilişkilerin çok güçlü ve sağlam olduğunu sözlerine ekledi.

Anlaşmanın ana hedefi, iki ülke arasındaki yatırımları 50.7 milyar dolar seviyesine ulaştırmak olarak belirlendi. Mart ayında imzalanan Türkiye-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın 1 Eylül tarihinde yürürlüğe gireceğini duyuran Büyükelçi ez-Zahiri, anlaşma kapsamında her alanda istihdam sağlanacağını belirtti. Bu doğrultuda BAE'de 25 bin kişiye, Türkiye'de ise 100 bin kişiye iş imkanı sunulacak.

BAE ile Türkiye arasındaki ilişkilerin sadece ekonomik alanla sınırlı kalmadığını belirten Büyükelçi, savunma sanayi ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda da iş birliği yapıldığını dile getirdi. Savunma sanayi alanında yapılan anlaşmaların, sadece alışveriş değil aynı zamanda ortak programlar ve eğitimlerle birlikte, savunma sanayi alanında ortak adımların da atılacağına işaret etti.

Yenilenebilir enerji konusunda da önemli adımların atıldığını söyleyen Büyükelçi, Türkiye'nin yerli otomobil üretimi olan TOGG'un önemli bir başarı olduğunu belirtti. BAE olarak yeşil enerjiye geçmeye istekli olduklarını ve TOGG'un da seçenekleri arasında yer aldığını ifade etti.

Türkiye-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin daha da güçleneceği ve istihdam olanaklarının artacağı öngörülüyor. Bu anlaşma, her iki ülke için de önemli fırsatlar ve kazanımlar sunacak.