MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne ibadete gelenlerle kültürel amaçlı ziyaret edenleri birbirinden ayırmak amacıyla kapsamlı çalışmalarını tamamladı. Bu çerçevede, galeri katına ulaşımı sağlamak üzere konumlandırılan bilet gişesi hizmete girdi.

Bakan Mehmet Ersoy'un başlattığı restorasyon ve koruma çalışmaları, Ayasofya'nın güvenliği ve ziyaretçi deneyimini iyileştirmek adına önemli adımları içeriyor. Ziyaretçi yönetim planı uygulaması ile uzun kuyrukların önüne geçilmesi hedefleniyor. Güvenlik kameraları, yangın algılama ve acil anons sistemleri gibi önlemlerle Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde ziyaretçilere daha güvenli bir ortam sunulacak.

Ayrıca, tarihi caminin güney cephesindeki 2'nci Beyazıd minaresi altındaki girişlerin kontrollü bir şekilde sağlanması planlanıyor. Ziyaretçiler, galeri katına ulaştırılarak burada cami harim katı ile Osmanlı dönemi eklerini görebilecek ve Bizans dönemi mozaiklerini inceleyebilecekler.

Turistlerin Ayasofya'da sessiz bir ortamda ibadet ortamını bozmadan gezebilmesini sağlamak adına QR kod uygulamasıyla hayata geçirilen kulaklıklı sistem de dikkat çekiyor. Bu sistem, ziyaretçilere cep telefonlarıyla veya sağlanan tek kullanımlık kulaklıklarla 23 dilde bilgi alma imkanı sunacak.