Medicana International Samsun Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Adem Akkurt, diyabetin nörolojik hastalıklarla olan yakın ilişkisine ve bunama riskini artırabileceğine dikkat çekti. Diyabetin, özellikle Alzheimer ve vasküler demans gibi çeşitli nörolojik rahatsızlıklara yol açabileceğini belirtti.

Alzheimer ve Vasküler Demans: Diyabetin Rolü

Uzm. Dr. Adem Akkurt, bunama denilince akla ilk gelen hastalığın Alzheimer olduğunu ve alzheimer hastalığının, bunama çeşitleri arasında en yaygın olanı olduğunu belirtti. İkinci en sık rastlanan bunama türünün ise damarsal bunama, yani vasküler demans olduğunu söyleyen Dr. Akkurt, diyabetin bu hastalıklar için önemli bir risk faktörü olduğunu belirtti ve tıkanan damarların beyindeki etkilerine değindi.

Ankara Black House Apart Otelin sahibi haddini aştı! verdiği cevaplar sosyal medyanın gündeminde Ankara Black House Apart Otelin sahibi haddini aştı! verdiği cevaplar sosyal medyanın gündeminde

Diyabet ve Alzheimer İlişkisi

Dr. Akkurt, diyabetin Alzheimer hastalığı için de bir risk faktörü olduğunu ve Columbia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, diyabeti olan Alzheimer hastalarında kan şekeri kontrolünün hastalığın seyrini etkilediğinin gösterildiğini aktardı. Kan şekeri kontrolünün, Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmada ve bunama riskini azaltmada kritik bir rol oynadığını da dile getirdi.

Diyabet Kontrolü

Diyabet hastalarının düzenli kan şekeri kontrollerinin, hem genel sağlıklarını korumak hem de nörolojik komplikasyon risklerini azaltmak için büyük önem taşıdığı belirtken Uzm. Dr. Adem Akkurt, diyabet yönetiminin, Alzheimer ve vasküler demans gibi nörolojik hastalıkların önlenmesi veya ilerlemesinin yavaşlatılması açısından hayati önem taşıdığına dikkat çekti.