Son altın fiyatlarındaki yükseliş, yerel piyasada kaçak yollarla üretime başvuranları tetikledi. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, sahte altın üretimindeki artışa dair aldıkları bilgileri paylaşarak vatandaşları uyardı.

Şahin'e göre, sahtekârlar ürünlerin içerisindeki saf altın miktarını azaltarak ayarlarıyla oynuyor; böylece 22 ayar olması gereken altınlar daha düşük ayarlarda üretiliyor. Küçük atölyelerde ve amatörce kullanılan makinelerle bu sahte altınların üretilebildiğini belirten Şahin, kuyumculara daha düşük fiyattan satılabilmesinin ardında yatan nedenleri açıkladı.

Bu tür ürünlerin sahte olduğunu vurgulayan Şahin, ayarlarının düşürülmesine rağmen satılan altınlar için vatandaşların daha yüksek miktarda ödeme yapmak zorunda kaldığını söyledi. Ayrıca, bu altınların piyasa fiyatının altında bozdurulabileceğine de dikkat çekti.

Tiryakilerini üzecek haber! Bu sigaralar artık satılamayacak Tiryakilerini üzecek haber! Bu sigaralar artık satılamayacak

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık ise gelen şikayetlerin çoğunun internet üzerinden yapılan alışverişlerden geldiğini belirtti. Bu nedenle İKO Güvence Etiketi'ni çıkardıklarını ve bu etiketi kullanan tüm işletmeleri etkin bir şekilde denetlediklerini ifade etti.

Atayık, kuyumcuların da dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, şüpheli hareketleri olan müşterilerin getirdiği ürünlere karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Uzmanların uyarıları, altın fiyatlarının rekor seviyelerde seyrettiği bir dönemde geliyor. Geçtiğimiz günlerde gram altın 2.529 TL'ye yükselerek rekor kırmıştı; bugün itibarıyla ise 2.743 TL'den alıcı buluyor.