Türkiye'de kayıtdışı istihdamla mücadele kapsamında yapılan çalışmalarda, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından son 8 yılda 4,6 milyon iş yerinin "sahtelik" analizinden geçirildiği ortaya çıktı. Bu kapsamda yapılan analizler sonucunda, 2.397 iş yerinin tabelada var gözükse de aslında faaliyet göstermediği tespit edildi. Ayrıca, bu sahte iş yerlerinde çalıştırıldığı gösterilen 144 bin 901 kişinin de "sahte sigortalı" olduğu belirlendi.

Cildinizdeki leke ve sivilcelerin asıl nedeni bu olabilir! Cildinizdeki leke ve sivilcelerin asıl nedeni bu olabilir!

SGK'nın geri alacağı miktarın yaklaşık 1,5 milyar lira olduğu bildirildi. SGK'nın yaptığı açıklamaya göre, 2016 yılında başlatılan "Sahte İş Yeri ve Sahte Sigortalılık Tespit Projesi" kapsamında, 100'e yakın parametrelerden geçirilen iş yerlerinin sahte olma ihtimali değerlendirildi. Projenin sonuçlarına göre, 2011-2016 yılları arasında tescil edilen faal ya da gayri faal iş yerleri üzerinde yapılan çalışmalarda sahtelik belirtileri taşıyan iş yerleri tespit edilerek denetim altına alındı.

Sahte iş yerlerinin ortalama faaliyet süresinin proje kapsamında yaklaşık yüzde 65 azaltıldığı da açıklandı. Bu durum, kayıtdışı istihdamla mücadelede kaydedilen önemli bir ilerleme olarak değerlendirildi.

Bu arada, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu'nun 2023'te gerçekleştirdiği incelemelerde ise kayıtdışı ekonominin boyutu daha da netleşti. Geçen yıl yapılan incelemelerde, 60 bin 242 mükellefin farklı vergi türlerinde 47 milyar 47 milyon 75 bin 721 liralık vergi matrahını eksik beyan ettiği tespit edildi. Bu eksik beyanların en fazlası, 18 milyar lirayı aşan bir miktarla Katma Değer Vergisi (KDV) alanında gerçekleşti.