Türkiye İstatistik Kurumu , 2023 yılına ilişkin büyüme rakamlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi dördüncü çeyrekte GSYH'da yüzde 4, yılın tamamında ise yüzde 4,5 büyüme kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyümenin üçte birinin makine ve teçhizat yatırımlarından geldiğini vurgulayarak, "Güçlü şekilde desteklediğimiz yatırım ve ihracatla daha nitelikli büyümeye doğru yol alıyoruz" dedi.

TÜİK verilerine göre, 2023 yılında Türkiye'nin GSYH'si zincirlenmiş hacim endeksi olarak bir önceki yıla göre yüzde 4,5 artış gösterdi. Cari fiyatlarla GSYH ise yüzde 75,0 artarak 26 trilyon 276 milyar 307 milyon TL oldu. Kişi başına GSYH ise cari fiyatlarla 307 bin 952 TL, ABD doları cinsinden ise 13 bin 110 dolar olarak hesaplandı.

CHP belediyeler için israf ve tasarruf genelgesi yayınlayacak CHP belediyeler için israf ve tasarruf genelgesi yayınlayacak

Büyümeyi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, finans ve sigorta faaliyetleri toplam katma değeri yüzde 9,0, inşaat yüzde 7,8, hizmetler yüzde 6,4 artarken, tarım sektörü yüzde 0,2 azaldı. Bu veriler, ekonominin farklı sektörlerde farklı performanslar gösterdiğini gösteriyor.

Özellikle yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamalarındaki yüzde 12,8'lik artış, ekonominin canlanmasına işaret ediyor. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 1,7, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 10,7 artış gösterdi.

İşgücü ödemeleri ise geçen yıla göre yüzde 116,0 artarken, net işletme artığı/karma gelir yüzde 49,2 arttı.