Türkiye'nin Orta Vadeli Programı'na göre, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde uygulanmaya başlanacak olan "zorunlu afet sigortası" tüm afetleri kapsayacak. Bu yeni sigorta türü, deprem sigortasının ötesine geçerek sel gibi afetleri de içerecek.

Türkiye'nin Orta Vadeli Programı'nın önemli bir bölümünü "afet yönetimi" oluşturuyor. Bu yönetim planı, tüm afetleri kapsayacak olan "zorunlu afet sigortası"nı içeriyor.

İşte bu zorunlu afet sigortası hakkında detaylar...

  • Zorunlu Afet Sigortası: 2024 yılının üçüncü çeyreğinde yürürlüğe girecek olan zorunlu afet sigortası, deprem sigortasının ötesine geçerek sel gibi afetleri de içerecek. Bu sigorta, afet risklerine karşı vatandaşları korumayı amaçlıyor.

  • Etkin Takip ve Denetim: İnşaat sürecinde sigorta şirketleri, başlamadan bitişe kadar geçen süre boyunca denetimlerde bulunacaklar. İnşaat süresince şirketin iflas etmesi veya konutların sahiplerine teslim edilmemesi durumunda sigorta devreye girecek ve ödenen tüm bedel tüketiciye iade edilecek veya inşaatın tamamlanması sağlanacaktır.

  • Yapı Denetimi ve Sorumluluk Sigortaları: İnşaat kalitesini yükseltmek amacıyla yapı denetim sürecinde yer alan kişiler ve kuruluşlar için mesleki sorumluluk sigortaları ve yapı müteahhitleri için yapı sorumluluk sigortaları yaygınlaştırılacaktır.

  • Afet Konut Üretimi: Afet konut üretiminde hak sahipliği süreçleri iyileştirilecek ve maliyet etkin afet konutları inşa edilecektir. Geri ödeme sistemleri gözden geçirilecek ve afet öncesi canlılığı geri kazandırmak için çeşitli finansman kaynakları kullanılacaktır.

    CHP Genel Merkezinden belediyelere 'torpil' Genelgesi CHP Genel Merkezinden belediyelere 'torpil' Genelgesi
  • Sosyal Konutlarda Öncelik: Sosyal konut üretiminde, afet riski yüksek olan bölgelere öncelik verilecektir.

  • Güvenli Alanlar ve Haberleşme Sistemleri: Afet ve acil durumlarda kullanılacak toplanma ve barınma alanlarının sayısı artırılacak ve kesintisiz güvenli haberleşme sistemi altyapısı kurulacaktır.