KAMUDANHABER ÖZEL HABER…

 Konfederasyona bağlı 34 işçi sendikasından oluşan Türk-İş Konfederasyonunun Genel Başkanı Ergün Atalay; Fatih Altaylı'nın Habertürk kanalında sunduğu “Teke Tek” isimli programda 25 bin TL maaş aldığını açıkladı. Ergün Atalay‘ın asgari ücrete 'idare edilecek ücret' demesi gündem olmuştu. Türkiye'de 15 milyon 294 bin 362 işçiden 2 milyon 189 bin 645'inin sendika üyeliği bulunuyor.1952 yılında kurulan Türk-İş, 1 milyon 213 bin 439 kişi ile en fazla üyeye sahip konfederasyon durumunda...

Ergün Atalay açıklamasının devamında; "Aldığım ikramiye sayısı sıfır. Muhasebeci gönderip sorabilirsiniz de. Türkiye'nin hiçbir yerinde evim yok Adapazarı dışında. 1 evim 1 arsam var sadece. Ankara'da da misafirhanede kalıyorum. Oraya da bin 750 lira kira ödüyorum. Bunu söylerken de utanıyorum. 48 yaşında kaloriferli ev gördüm hayatımda. Afyon'da bir dükkân hissesine girdim, 2 bin 500 TL kira alıyorum. Ne bankada param ne de arabam var. Hiç bisikletim bile olmadı. Bunu çalıştığım arkadaşlarım bilir.” ifadelerine yer verdi.

Ergün Atalay’ın bu açıklamasını, asgari ücretin 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde brüt 6 bin 471 TL, net 5 bin 500,35 TL olarak belirlendiği bir zamanda yapmış olması ise eleştirilere neden olduğu kadar bir o kadarda cesurca ve dürüst bir açıklama olarak karşılandı.

Ergün Atalay’ın maaşını açıklaması; gözleri, 2 yıldır “Sendikacıların aldıkları maaşlar açıklansın.” yönündeki tüm çağrılara kulaklarını kapayan MEMURSEN, KAMUSEN başta olmak üzere diğer memur konfederasyonları ve bunlara bağlı sendikaların başkanlarına çevirdi.

İnternet medyasından, memur sendikalarına yönelik olarak yapılan; “Sendikaların genel başkan, yönetim kurulu üyeleri ve profesyonel şube başkanlarının maaşları açıklansın, bordoları yayınlansın.” çağrıları bugüne kadar hep karşılıksız kaldı.

Yapılan çağrılara, KESK ve bağlı sendika Eğitim-Sen ile Birleşik Kamu İş ve bağlı sendika Eğitim-İş Genel Merkezleri bordrolarını yayınlayarak cevap verdiler. KESK, Eğitim-Sen ile Eğitim-İş Genel Merkezlerinin yayınladıkları bordrolarda Genel Başkan ve yöneticilerinin devlette yapmış oldukları en son görevlerinden aldıkları kadar maaş aldıkları görüldü.

Yani, profesyonel sendikacılığa ayrılmadan önce memur olarak görev yapan sol sendikaların yöneticileri, sendikal görevlerini yürütürken de bir memur maaşı kadar maaş alıyorlardı. Sol sendika yöneticileri, davalarını memur maaşına eşit maaşla sürdürürken; sağ sendikalar MEMURSEN ve KAMUSEN ile bağlı sendikaların yöneticilerinin davalarının ağırlığını memur maaşıyla taşıyamadıklarından olsa gerek daha fazla maaşa ihtiyaç duydukları görüldü.

Hatta durum öyle ilginç bir noktada ki iddialar; 34 işçi sendikasının bağlı olduğu Türk-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay’ın açıkladığı 25 TL’lik maaşın Eğitim-Bir-Sen’de Şube Başkanlarının aldığı maaşa yakın olduğu yönünde… 

Gerek MEMURSEN’de gerekse Eğitim-Bir-Sen’de profesyonel sendikacı maaşlarına yönelik düzenlemenin, Genel Başkan Ali Yalçın’ın konfederasyonda uygulama birliğini sağlama adına yaptığı öneriyle; 2019 Şubat’ındaki tüzük kurultayında hayata geçirildiği öne sürülüyor. Tüzüğün “Mali ve Sosyal Haklar, Ücret Kayıpları, Tazminatlar” başlıklı 58. Maddesinde yapılan değişiklik sonrasında: Şube Başkanları için memuriyet taban aylığı göstergesine uygulanacak taban aylık katsayısının 4.700 rakamıyla çarpımını, Genel Başkan Yardımcıları için 7.150 rakamıyla, Genel Başkan için ise 7.150’nin %10 artırımlı olarak ödenmesini ön görüyor.  Bu maaşa, MEMURSEN Konfederasyonundan alınacak olan huzur hakkı dâhil değil.

Şimdi, Temmuz ayında memur maaşlarına yapılan zamla birlikte söz konusu sendikacı maaşlarının %41.69 artması söz konusu… Tabii 7.500 TL’lik öğretmen maaşının %41.69’u -3.126- TL tutarken, iddialar doğruysa; 25.000 TL’lik sendikacı maaşında bu miktar; %41.69’u 10.422 TL tutuyor.

Buradan çıkan kesin sonuç şu ki ortalama memur maaşıyla profesyonel sendikacı maaşı arasındaki makas gittikçe açılıyor.

MEMURSEN ve KAMUSEN Genel Merkezlerinin bu konudaki suskunluğu da: “Bizimkiler davayı normal memur maaşıyla savunamıyorlar mı?” sorularının sorulmasına ve güven kaybına yol açıyor.

Bu tür yazılardan sonra sosyal medyada hemen; “Fitne zamanı düşman okları ne tarafı gösteriyorsa…” türü demagojiye başvurulur, dava söylemleri eşliğinde bir yerler hainlikle ve ihanetle suçlanır. Ardından da “Eğitim-Sen’lilerin aldığı yolluğu biliyor musunuz?” türü savunmalara geçilir. Emin olun! Onlar da bu defa; aldığınız maaşlara ilave olarak; makam araçlarınızı, telefon faturalarınızı, benzin giderlerinizi, temsil giderlerinizi vs. gündeme getireceklerdir. İnanın, artık bu söylemler karşılık bulmuyor. Hatta ters tepiyor.

Gelin, yayınlayın şu bordrolarınızı bu tartışmalar bitsin. Sendika seçimleri de “Kim milyoner olmak ister!” formatına dönüşmesin.  Çünkü bu format; yozlaşmanın, çürümenin ve vasatlaşmanın kapısını aralayacaktır. Ortaya çıkacak tablo ise güzide kurumlarımıza asla yakıştıramayacağımız bir tablodur.

Ayrıca, şube başkanlarının ve yöneticilerinin şeffaf bir şekilde, resmiyette memur sıfatıyla zaten yaptıkları mal varlığı beyanlarını kamuoyuyla paylaşmaları; zihinlerde oluşması muhtemel olumsuz sorulara da bir cevap niteliğinde olacaktır. Hiç kimse de, “Acaba yaptıkları görevlerden ötürü dolaylı olarak nemalanmış olabilirler mi?” türünden düşüncelere kapılmamış olur.

Kimse sizin düşmanınız değil. Hain, hiç değil. Eğer devlet ya da teşkilat sırrı değilse: Üyeleriniz, sadece üye aidatlarından oluşan bütçeden tüzük genel kurullarından oylayarak geçirdiğiniz yasal olan maaşlarınızı açık ve şeffaf bir şekilde yayınlamanızı istiyorlar. Çünkü tüzükteki katsayılarla bir hesap yapmak kolay değil ve yanıltıcı olabiliyor. Bakın Türk-İş Başkanı delikanlıca açıkladı ve kıyamet kopmadı…

Sıra sizde…

 

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

KAMUDANHABER TELEGRAM KANALI İÇİN: https://t.me/kamudanhabersitesi