Kamudanhaber- Özel haber

Murat Kenan Erdem

Hür-Sen Konfederasyonu ve Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu twitter hesabından:

Kamu ve özel sektör çalışanları ile emeklileri doğrudan ilgilendiriyor! Erken emeklilik, ücretsiz izin,bayram ikramiyesi Kamu ve özel sektör çalışanları ile emeklileri doğrudan ilgilendiriyor! Erken emeklilik, ücretsiz izin,bayram ikramiyesi

"Bir YİBO'da çalışan öğretmenler 12.100 TL ile 18.000 TL arasında maaş alıyor. 8 gün 24 saat nöbet tutuyorlar ve karşılığında ortalama günlük 400 TL aylık 3200 TL nöbet ücreti alıyorlar. Aynı okulda çalışan işçi kadrosunda aşçı 7 gün nöbetle toplam 27.285 TL alıyor. Bu ücrete ek olarak alınan tediye ve ikramiyeler dahil değildir." açıklaması yaparak bir belge paylaştı.

 

Levent Kuruoğlu’nun retweetlediği bir başka paylaşımda da kendisini: ‘27 yıllık dümdüz bir öğretmen’ olarak ifade eden (uzman ya da baş öğretmen olmayan) bir öğretmenin maaşının 15 Bin 187 TL 9 Kuruş olduğu görüldü.

 

Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Ferhat Çıra'da yine twitter hesabından yaptığı paylaşımda:

Akademisyenlerle ilgili yanlış bilinen bazı doğrular:

"1- Haftada 10 saatin üzerinde girilen ders için ders başına 60-80 TL ek ders ücreti alır. Genellikle çoğu akademisyene ek ders ücreti düşmez.

2- Özel sektöre Danışmanlık yapan Akademisyenlerin tüm akademisyenlere oranı %2 civarındadır.

3- Tıp Fakültesi ve bazı istisna öğretim üyeleri dışında kalan akademisyenlerin döner sermaye geliri yoktur.

4- Akademisyenlerin yıllık izin süresi 20 gündür. 10 yılını dolduranların 30 gündür tüm memurlarda olduğu gibi.

5-Doçent ve Prof. Kadroları dışındaki bütün kadrolar sözleşmeli kadrodur. Şartları sağlayanların Sözleşme uzatımı yapılır.

6-Araştırma Görevlileri Doktoralarını tamamlasalar ve 20 yıl çalışsalar bile 4. Derecenin altına düşemez, yeşil pasaport alamazlar.

7-Akademisyenlerde eş durumu ve sağlık nedenleri de dahil olmak üzede hiçbir şekilde tayin hakları yoktur.

8- Akademisyen maaşları kadrolarına bağlı olarak tüm ödenekler dahil 18 -32 bin TL arasındadır. Emekliliğe esas temel maaşları 13 bin TL civarındadır. Bu nedenle emekli maaşları düşüktür.

9- Ortalama bir yurtdışı kongreye katılım bedeli masrafları minimum 2 bin Euro (50 bin TL) civarındadır. Bu da maaşın yaklaşık 2-2,5 katına tekabül etmektedir. " açıklamasının devamında;

“Devlet Üniversitesindeki bir Doçentin Haziran 2023 maaş bordrosu.” Diyerek maaş bordrosunu paylaştı. Bordroda doçent maaşının 22 Bin 153 TL 36 Kuruş olduğu görüldü.

En düşük işçi maaşının 22 Bin TL olarak belirlendiği bir dönemde memur maaşları düzenlenirken öğretmen maaşının kıdem yılı/çalışma süresi de göz önüne alınmak suretiyle hak ettiği değere ulaşması gerekmektedir.

Öğretmenlerin, Cumhuriyetin ilk yıllarından bugüne toplumun öncü kesimini oluşturan bir anlamda beyaz yakalılıktan mavi yakalıların da altında bir ücret alıyor duruma gelmiş olması düşündürücüdür. Bu duruma gelinmesine ilişkin birçok faktör sıralanabilir. Özellikle! Bu durumun, çalışan kesimin en büyük gücünü oluşturan memur sendikalarının lokomotifini öğretmen sendikalarının oluşturduğu bir süreçte gerçekleşmiş olması ayrıca üzerinde tartışılması gereken bir konudur. Öğretmen emeğinin değersizleşmesi öğretmen motivasyonunu bozan ene önemli faktör olarak öne çıkmaktadır. Büyükşehirlerde çalışan öğretmenler açısından durum daha da vahimdir. Yapılacak olan düzenlemelerde “kira yardımı” kriteri kanaatimizce yanlış sonuçlar doğuracaktır. Krediyle ev alıp 8-10 yıl kredi ödemekte olan kişilerin ev sahibi olarak görülmesi adil olmayacak; Öğretmenlik Meslek Kanununda getirilen kariyer basamaklarıyla eşit işe eşit olmayan ücret dengesizliği daha da derinleşecek ve çalışma barışı bozulacaktır. Bu nedenle eğer büyükşehirlerde görev yapan öğretmenlere yönelik bir düzenleme yapılacaksa bunun, büyükşehirlerdeki sorunun sadece kira sorunundan ibaret olmadığı da göz önünde bulundurularak “Büyükşehir Tazminatı” olarak düzenlenmesi kanaatimizce daha uygun olacaktır.