Yunan gazetesi Kathimerini'nin haberine göre Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, Türk vatandaşlarına kapıda vize verilmesini öngören anlaşmanın ilk aşamasının 30 Mart'ta başlayacağını ve tam uygulamaya geçilmesi konusunda iyimser olduklarını belirtti. Gerapetritis, Türklere vizesiz geçişle ilgili olarak, "Önemli bir görev yapılıyor ve herhangi bir gecikme yok" dedi. Uygulama sürecinin karmaşık olduğunu ve birçok bakanlığın uyumlu çalışmasının gerektiğini vurguladı.

İlk aşamada beş adayı kapsayacak olan bu sürecin zaten başladığını söyleyen Gerapetritis, "30 Mart'ta tam faaliyete geçmesi planlanan Sivil Savunma Bakanlığı'nın programı dahilinde liman sahalarında bölgesel düzenlemeler yapılacak. Bu, depozito verilmesini, biyometrik verilerin alınmasını (özellikle parmak izi) ve vize verilmesini içeriyor. Adalara personel takviyesi yapılacak ve her şey plana göre ilerleyecek" dedi.

Diğer adaların da programa dahil olma talepleri olduğunu ancak Schengen kısıtlamaları nedeniyle 'kapıda vize' uygulamasının sınırlı kalacağını belirten Gerapetritis, programın Atina'nın tek taraflı bir girişimi olduğunu ve herhangi bir anlaşmanın parçası olmadığını hatırlattı. "Adaların programa dahil olma isteğini anlıyorum, ancak bazı sınırlamalar var. Schengen paktının istisnai niteliği göz önüne alındığında, programın genişletilmesi mümkün olabilir" dedi.

Altında düşüş ne zamana kadar devam edecek mi? İslam Memiş'ten kritik tahmin Altında düşüş ne zamana kadar devam edecek mi? İslam Memiş'ten kritik tahmin

Yeni vize sisteminin beklenmesi nedeniyle eski vize sistemini tercih etmeyen ve seyahatlerini iptal etme riskiyle karşı karşıya olan 30,000'den fazla rezervasyon olduğunu belirten acenteler endişeli. Kapıda vize uygulamasının geçerli olacağı 10 ada ise şunlar: Limni, Midilli, Sakız Adası, Samos, Leros, Kalymnos, İstanköy, Rodos, Simi ve Kasteloris.