YSK Başkanı Ahmet Yener, seçime 2 gün kala açıklamalarda bulundu. Seçim güvenliğiyle ilgili alınan önlemleri anlattı ve 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin Türk demokrasi tarihi için önemli bir aşama olduğunu belirtti. Yener, YSK'nin seçime ve oy verme gününe ilişkin hazırlıklarını tamamladığını ve işlemlerin normal seyrinde ilerlediğini ifade etti.

Seçim günü için enerji kesintisi ve siber saldırı gibi teknolojik altyapıya yönelik tedbirlerin alındığını ve deneme testlerinin yapıldığını söyleyen Yener, YSK, il ve ilçe seçim kurulları tarafından seçimlerin sağlıklı ve güvenli bir ortamda gerçekleştirilmesi için gerekli önlemlerin alındığını belirtti.

Oy pusulalarının dağıtımının tamamlandığını ve görme engelli seçmenlerin kendi başlarına oy kullanmalarını sağlayacak şablonların hazırlandığını söyledi. Seçimin temel belgesinin sandık sonuç tutanağı olduğunu vurgulayan Yener, sandık kurullarında siyasi partili üyelerin bulunduğunu ve tutanakların tüm sandık kurulu üyelerince imzalandığını belirtti. Sandık sonuç tutanaklarının resmi formatında taranıp sisteme girildiğini ve aynı zamanda siyasi partilerin genel merkezleriyle paylaşıldığını ifade etti.

Yener, seçimle ilgili kanunlarda seçim sonuçlarına itiraz ve şikayet mercilerinin belirlendiğini ve bu mekanizmaların seçim boyunca işlediğini ve seçimlerin güvenli bir şekilde sonuçlandığını söyledi.

Ali Koç'tan Mehmet Büyükekşi'ye Bylock göndermesi Ali Koç'tan Mehmet Büyükekşi'ye Bylock göndermesi

Ayrıca, depremlerden etkilenen bölgelerde seçimin sağlıklı yürütülmesi için hazırlıklar yapıldığını belirtti. Deprem bölgelerindeki zararları ve ihtiyaçları tespit etmek üzere heyetlerin görevlendirildiğini ve depremzedelerin güvenli şekilde oy kullanabilmeleri için tedbirler alındığını ifade etti.

Yurt dışında oy kullanma işleminin sona erdiğini ve yurt dışında kullanılan oyların güvenli şekilde Türkiye'ye getirildiğini aktaran Yener, oyların beş kilitli koruma altına alındığını ve sayımlarının seçimlerin tamamlanacağı tarihte yapılacağını söyledi.