Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'de akıllı ulaşım sistemlerinin (AUS) yaygınlaştırılmasına yönelik önemli adımlar atıldığını duyurdu. Bakan Uraloğlu, yapılan yazılı açıklamada, Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi ve Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi'nde son aşamaya gelindiğini belirtti.

Ünlü zeytinyağı markasında hileli madde tespit edildi: Tüm marketlerden toplatılıyor Ünlü zeytinyağı markasında hileli madde tespit edildi: Tüm marketlerden toplatılıyor

Akıllı Ulaşım Sistemleri Üç Büyükşehirde Başlayacak

Uraloğlu, akıllı ulaşım sistemlerinin nesnelerin interneti merkez yazılımının (AUS IoT) ilk etapta Ankara, Antalya ve İstanbul Karayolları Bölge Müdürlüğündeki kontrol merkezlerinde devreye alınacağını açıkladı. "Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu ile yeni nesil iletişim teknolojileri kullanılarak 30 kilometrelik bir pilot sahada proje başlattık. Bu proje, Türkiye'de bir ilk olacak," dedi.

Yeni sistem, yolda meydana gelen kaza, duran araç, gizli buzlanma, yol yapım ve bakım çalışmaları, şerit veya yol kapama gibi olayları tespit ederek yol kullanıcılarına anlık bilgilendirme sağlayacak. Yollara akıllı sinyalizasyon, kamera, yol sensörleri, görüntü işleme, olay algılama, değişken mesaj ve trafik işaretleri, meteorolojik bilgi gibi akıllı ulaşım sistemleri kurulacak. Ayrıca fiber ve enerji altyapı kurulumları da gerçekleştirilecek.

Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyonu

Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi hakkında da bilgi veren Uraloğlu, "Yerli ve milli uydu haberleşme teknolojilerinin akıllı ulaşım sistemleri alanında kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan proje kapsamında tüm süreçler tamamlandı. Proje hizmete alındığında, akıllı ulaşım sistemi mimarisi Türksat uyduları ile desteklenerek veri akışı kesintisiz hale getirilecek," dedi.

Proje, karayolu, haberleşme ve ulaşım sektörlerinin entegrasyonunu sağlamak amacıyla Türkiye'nin Ulusal AUS mimarisini oluşturmayı hedefliyor. Yeni nesil ulaşım teknolojilerinde kullanılan araçların iletişimi Türksat uyduları ile kesintisiz hale gelecek ve kazaların önüne geçilecek.

Projenin Tamamlanma Tarihi 2026

Bakan Uraloğlu, projenin iki ana iş paketi kapsamında tamamlandığını belirtti. İlk pakette, uydu üzerinden haberleşme sağlayabilen Ka Bant Sabit/Mobil IoT Terminal Antenlerin ve Ka Bant Kara SOTM Antenlerin üretimi tamamlandı. Bu antenlerin testleri Türksat Yerleşkesi'nde başarıyla gerçekleştirildi.

İkinci ana iş paketi kapsamında ise Türkiye ve dünyadaki AUS ve AUS mimarileri alanındaki mevcut durumun detaylı analizi yapılarak Ulusal AUS mimarisi ve yazılımı geliştirildi. Projenin tamamlanmasının ardından, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı (UDHAM) ve Haberleşme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanacak sonuç raporuyla birlikte proje hayata geçirilecek.

Uraloğlu, projenin 23 Kasım 2026'da tamamlanmasının hedeflendiğini bildirerek, "Projenin saha keşifleri ve detaylı dokümantasyon hazırlıkları tamamlandı. Yakın zamanda saha kurulumları başlayacak. Ayrıca yazılım analiz ve tasarım kabulü sonrası yazılım geliştirme aşaması başlayacak," dedi.