Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, ocak ayını kapsayan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranı duyuruldu.

Bu durumda, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki farklılık ocakta bir önceki aya göre yüzde 6,70, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 6,70, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64,86 ve on iki aylık değerlendirmeye göre yüzde 54,72 olarak belirlendi.

Perşembe günü yani yarın Merkez Bankası yılın ilk enflasyon verisini açıklayacak.

Fatih Karahan, 2024 yılının ilk enflasyon verisini 8 Şubat Perşembe günü saat 10.30’da gerçekleştirecek toplantıda ilan edecek.

Perşembe günü duyurulacak enflasyon raporu önem arz ediyor. Bankanın beklentileri, para politikası yönüne ışık olacak.

Şu an iki yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 36 seviyelerinde. Peki revizyon olur mu?

Ekonomist Tonguç Erbaş, konuyla ilgili şunları aktardı:

"Çok sapma olmazsa ocak ayı enflasyonunda rapor içerisinde de bence daha önceki raporda açıklanan hedeflerde çok büyük sapma olacağını zannetmiyorum. Hatta o yüzde 70 75 zirve ve zirveden dönüş senaryosunun da devam edeceğini tahmin ediyorum. Çok marjların dışında bir enflasyon süreci yaşamadığımızı anlayacağız büyük ihtimalle önümüzdeki haftadan sonra. Merkez Bankası metinlerine çok benzer ufak değişikliklerin olduğu bir enflasyon raporu süreci de bir öncekine göre yaşayacağımızı düşünüyorum, o açıdan hedefte de bir değişiklik olayacaktır." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkan Fatih Karahan, göreve getirilmesinin ardından ilk yorumu yaptı.

Erdoğan'dan 1 Mayıs açıklaması: Taksim miting yeri değildir Erdoğan'dan 1 Mayıs açıklaması: Taksim miting yeri değildir

Karahan, enflasyonu düşürme çabalarını kararlılıkla sürdürdüklerini ifade ederek şu bilgilere yer verdi:

“Bu doğrultuda, güçlü ekibimizle dezenflasyonu sağlamaya yönelik çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.”  dedi.