Türkiye'de yarın yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde birçok vatandaş, oy kullanmama durumunda ne gibi cezai yaptırımlarla karşılaşacaklarını merak ediyor. Oy kullanmama durumunda ceza olup olmadığı ve cezanın ne kadar olduğu konusu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenmektedir.

Emekliler İçin Promosyonlarla Dolu Yeni Kampanya Başladı! İşte Detaylar Emekliler İçin Promosyonlarla Dolu Yeni Kampanya Başladı! İşte Detaylar

Her vatandaşın seçme hakkını kullanması, bir vatandaşlık görevidir ve bu nedenle oy kullanmama durumunda cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Ancak, oy kullanmama cezasının miktarı her seçim dönemi için YSK tarafından belirlenir.

Örneğin, 2017 yılındaki Referandum seçimlerinde oy kullanmama cezası 22 TL olarak belirlenmişti. 2023 Genel Seçimlerinde ise oy kullanmama cezası 300 TL olarak belirlenmişti. Ancak, 2024 seçimlerinde oy kullanmama cezasının ne kadar olacağı henüz açıklanmamıştır. YSK'nın kararı doğrultusunda oy kullanmama cezasının belirleneceği beklenmektedir. Bu nedenle, seçimlerde oy kullanmayanların cezai yaptırım miktarı YSK'nın resmi açıklamasına bağlı olacaktır.