Marketlerdeki ürünlerin görünüşleri değişmese de, gramajlardaki farklılıklar vatandaşların dikkatini çekiyor. Peynir, yoğurt, tereyağı, meşrubat ve çikolata gibi ürünlerin gramajlarındaki azalma fark edilirken, 1 TL'nin de gramajının düştüğü ortaya çıktı. 1 TL'nin üretim maliyetinin artması nedeniyle, darphane yeni 1 liraların gramajını azaltmaya karar verdi. 2016 basımı 1 liralar ile 2023 basımı 1 liralar arasındaki fark şöyle anlatılıyor:

Yeni paralar daha hafif olduğu için sokaktaki vatandaşların dikkatini çeken bir durum ortaya çıktı. Show Haber'deki habere göre, vatandaşlara eski ve yeni 1 lira ağırlıklarının fark edilip edilmediği sorulduğunda, her iki parayı da eline alanlar eski paraların daha ağır, yeni paraların ise daha hafif olduğunu söyledi.

Gramajı azaltılan iki 1 lira, biri eski diğeri yeni, kalınlık, ağırlık ve hatta çıkardığı ses açısından da farklı olduğu belirtiliyor. Bir liranın alım gücü azalırken, artan maliyet nedeniyle Merkez Bankası yeni 1 liraların gramajını düşürmeye karar verdi.

1 lira üretiminde kullanılan bakır, nikel ve çinko gibi madenlerin fiyatları arttığı için, döviz kuru ve ham madde fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle 1 liranın maliyeti kendi değerini aştı.

1 liranın gramajının azaltılması hakkında konuşan bir vatandaş, "Daha da azaltılsa hiçbir sakıncası yok bence. Biraz daha hafif olsa... Veyahut metal parayı tamamen kaldırsak..." şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

Mart ayından itibaren, 2016 basımı ve 2023 basımı olan iki 1 lira tartıldığında, eski 1 lira 8.21 gram gelirken, yeni 1 lira 6.63 gram geldi. İki 1 lira arasında yaklaşık 1,5 gram fark bulunuyor.

Yıllar boyunca 8 gram olan 1 liralar, Mart'tan itibaren darphanede 6 grama düşürüldü. Böylece artan maliyete çözüm, gramajın azaltılmasıyla sağlanmış oldu.