Sağlık Bakanlığı, en az ortaöğretim mezunları arasından personel alımı yapacak Sağlık Bakanlığı, en az ortaöğretim mezunları arasından personel alımı yapacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye'nin yeni kabinesiyle birlikte kadınları desteklemeye devam ediyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, belirli kriterleri sağlayan kadınlara her ay 1.870 TL yardım sağlanacağını duyurdu. İşte detaylar...

Bu yardım, sosyal destek programı kapsamında maddi yardıma ihtiyaç duyan ev hanımlarına yönelik düzenli olarak yapılmaktadır. Eşini veya babasını kaybetmiş olan kadınlar, belirlenen koşulları sağladıkları takdirde bu düzenli yardımdan faydalanabilirler.

Eşin vefat etmesi durumunda, geride kalan eş, çocuklar ve varsa anne ve baba için yardım ödemesi yapılmaktadır. Yasal düzenlemelere göre, son alınan maaşın %75'i eşe verilirken, eğer eş çalışıyorsa bu oran %50'ye düşmektedir. İki veya daha fazla yetim çocuğun bulunması durumunda ise, eş için %50 ve yetim çocuklar için %25 oranında yardım sağlanmaktadır.

Yardım miktarı, dul ve yetim maaşı alacak kişiler için en düşük emekli maaşı üzerinden hesaplanmaktadır. 2023 yılında belirlenen en düşük emekli maaşı 5.500 TL olarak açıklanmıştır. Bu temel alınarak, %25 dilimindeki kişilere 1.375 TL, %50 dilimindeki kişilere 2.750 TL, %75 dilimindeki kişilere ise 4.125 TL ödeme yapılması planlanmaktadır. Ancak 2023 yılında emekli maaşlarına yapılan %36'lık artışla birlikte maaş tutarı 7.500 TL'ye yükseltilmiştir. Bu artış, ödemelere de yansıtılarak 1.870 TL'lik bir artış sağlanmıştır.

Yetim maaşı alabilme kriterlerini karşılayan çocuklar için belirli yaş sınırları bulunmaktadır. Erkek çocuklar için ödeme, 18 yaşına kadar veya öğrenci ise 20 yaşına kadar yapılmaktadır. Üniversite öğrencisi erkek çocuklar ise 25 yaşına kadar yetim maaşı alabilirler.

Kız çocukları ise evlenmedikleri sürece ömür boyu yetim maaşı alma hakkına sahiptir. Eğer bir babanın sigortalı olarak çalıştığı ve evli bir kızının olduğu durumda, babasının ölümü ve boşanmış olması halinde kız çocuk yetim statüsünde kabul edilerek bu yardımlardan faydalanabilir.