Kamudanhaber.com-özel

YBO’ların fiziki alt yapı yönünden görülen en önemli eksikliklerinden biri olan, yeterli donanıma sahip çok amaçlı salonlarının oluşturularak verimli kullanılmasını sağlayacak aktiviteler düzenlenebilir, istisnai durumlarda öğrenci ailelerinin okulda kalması gerektiğinde, yatakhanelerde misafir edilebilmesi için gerekli imkan oluşturulabilir.

YBO kütüphanelerinin kitap sayısı bakımından zenginleştirilebilir, öğrencilerin kitap okuma alışkanlıkları artırılabilir. Bunu sağlamak için okul yönetimi ve öğretmenler tarafından bölge genelinde kitap okumaya ve toplamaya yönelik kampanyalar oluşturulabilir ve YBO’lar bölgede kitap okuma kültürünün yaygınlaşmasında cazibe noktası haline getirilebilir.

YBO’lara Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen ödeneklerde; kıyafet ödeneğine, günlük yemek bedeline, sosyal aktivitelere ve sağlık harcamalarına ayrılan miktarda yeniden düzenleme yapılabilir.

YBO’ların sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen projelere dahil edilmesi bu sayede öğrencilerin yetiştirilmesine ve öğretmenlerin yönlendirilmesine katkı sağlaması gerekmektedir. YBO’lar özellikle bu tür projelere daha çok ihtiyaç duyan kurumlar oldukları için sivil toplum kuruluşları yönetimi ile okul yönetimleri arasındaki iletişim güçlendirilebilir ve paylaşım artırılabilir.

YBO’larda öğrenciler arasında yaşanan disiplin sorunlarını çözmek için öncelikle sorunların kaynakları araştırılması ve bu doğrultuda özellikle okuldaki psikolojik danışma ve rehberlik öğretmenlerin gerekli çalışmaları yapması, çözüm sürecine ailelerinde dahil edilmesi gerekmektedir. Disiplin sorunlarının çözümünde yönetici ve öğretmenler doğrudan cezayı tercih etmemeli, öğrenciler ile güçlü iletişim kurarak disiplin dışı davranışlara sebep olan gereksinimlerini ortadan kaldırmaya yönelik tutum içinde bulunabilir.

Yaşı büyük olan öğrencilerin, küçük yaştaki öğrenciler ile ortak yaşam alanlarının kontrol altına alınarak, küçük çocukların büyüklerinin olumsuz davranışlarına maruz kalmasının ve muhtemel kazaların önüne geçilebilir, öğrenciler arasındaki sevgi bağlarının artırılması için sosyal faaliyetler, etkinlikler düzenlenebilir. Öğrenciler üzerine Totan (2008) tarafından yapılan bir araştırmada, zorba davranışların sebebini araştırmıştır. Araştırma sonucunda sınıf düzeyi yükseldikçe daha fazla zorba davranış görüldüğü ancak kurbanların küçük yaştaki öğrenciler olduğu görülmüştür. Öğrencilerin iletişimlerinin güçlendikçe zorba davranışların arttığı, kurban olma olasılığının ise düştüğü görülmüştür.

YBO’larda görev yapan kadrolu memur ve yardımcı personel sayısı artırılabilir. Ayrıca yardımcı personellerin eğitim kurumlarında çalışmalarına yönelik olarak gerekli donanımı sağlaması için eğitime tabi tutulabilir. Bu sayede yardımcı personel niteliği artırılabilir ve sağladıkları katkı artırılabilir.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan öğretmen ve personel atamalarında YBO’ların ihtiyacı dikkate alınarak kadın erkek dengesi göz önünde bulundurulabilir.