Yatırımcıları çok yakından ilgilendiriyor. Yatırım niyetiyle ev ya da araba almak isteyenler artık farklı yatırım araçlarına yöneliyorlar. Son zamankarda banka mevduatları daha cazip gelen yatırımcılar kazancını katladıkça katlıyor. Parasını her ay anapara+faiz olarak yatıranların kazançları da yükseliyor ve enflasyon oranına kafa tutan rakamlar ortaya çıkıyor.


Geçen sene Temmuz ayında önce yüzde 15 olarak belirlendi, ağustos ayında ise yabancı para mevduattan KKM’ye dönüşüm sürecinde sona gelindi. Zorunlu karşılık oranları vadeye göre değişti. TL mevduatın payının yükseltilmesi için de eylül ayından sonra yeni gelişmeler yaşandı. Merkez Bankası değerlendirmelerine göre 3 aylık TL mevduata bankaların yaptırdığı ağırlıklı ortalama faizi 4 Ağustos haftasında yüzde 27.77 civarındaydı.



Eylül ayının ilk günlerinde yüzde 40.87 civarına çıkan 3 aylık TL mevduat faizi, 22 Eylül haftasında yüzde 42.74 seviyesine çıktı. 29 Eylül haftasında ise 3 aylık mevduata uygulanan ortalama faiz yüzde 45.21’e çıkarıldı. 29 Eylül haftasında 3 aylık TL mevduat ile ticari TL ortalama faizi yüzde 45 seviyesindeydi.

KASIMDA YENİDEN YÜKSELDİ
Ekim ayının başlarında yüzde 44’ler civarında olan 3 aylık TL mevduat faizi, 27 Ekim haftasında yüzde 41.72’ye kadar iniş gösterdi. Kasım ayından itibaren tekrar yükselen ortalama faiz, 17 Kasım haftasında yüzde 46.25 düzeyine kadar çıktı.



ARALIKTA YÜZDE 52 GİBİ RAKAMLAR OLUŞTU
Kasım ayının son günlerinde 3 aylık TL mevduatın ortalama faizi yüzde 46.07 olurken, 1 Aralık haftasında yüzde 49.33’e çıktı. Aralık ayınan ilk gününde Merkez Bankası TL’yi desteklemek için yeni bir sürece girdi.

Hazırlıklara göre bankalar, döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz sunabilecek ancak bu oran, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 85’inden daha az olmamalıydı. 8 Aralık haftasında yüzde 50.49’a artan 3 aylık TL mevduat faizi, 15 Aralık haftasında yüzde 52.17’ye, 22 Aralık haftasında yüzde 52.60’a çıktı.

29 Aralık haftasında da yüzde 52’ler seviyesinde olan ortalama TL mevduat faizi yeni yıla geçilmesinin ardından düşüşe geçti. 5 Ocak haftasında yüzde 51.29 olan ortalama faiz, 12 Ocak’ta yüzde 51.05, 19 Ocak’ta yüzde 49.68, 26 Ocak’ta yüzde 49.61 olarak belirlendi.

ŞUBATTA YENİ GELİŞMELER
2 Şubat tarihlerinde ortalama faiz yüzde 50.99 olarak belirlendi. Merkez Bankası 5 Şubat tarihinde yeni gelişmelere imza attı.

Yenidoğan çetesinin korkunç mesajları ortaya çıktı: Çocuğu öldür Yenidoğan çetesinin korkunç mesajları ortaya çıktı: Çocuğu öldür

Merkez Bankası, parasal aktarım mekanizmasının daha da kuvvetli hale gelmesi, Türk lirası (TL) mevduat payının yükseltilmesi ve Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) TL mevduata geçişin kuvvetlnmesi amacıyla TL zorunlu karşılıklara üç ayda bir faiz yapacak.