Yeni yılın ilk ayında aşağı ynlü bir grafik izleyen ve şubat ayına giriiş yaptıktan sonra ibreyi tersine çeviren mevduat faizlerindeki kazanç yatırımcıısnın yüzünü güldürüyor. Mart ayının adım attıktan sonra mevduat faizleri zirvede yerini koruyor. Bankalar faiz oranlarını yeniden yapılandırdı.


Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yer aldığı bir TV programında mevduat faizlerinin geçtiğimiz senenin yüzde 20'lerde seyrettiğini, şimdi ise 50’yi aştığını dile getirdi. Bakan Şimşek, "Dolayısıyla TL’yi destekleyen bir politika seti var. Lira itibar kazanacak, reel olarak değer kaybetmeyecektir” ifadelerini kullanmıştı.


Peki mevduat faizlerindeki bu seyrin nedeni nedir, mevduat faizlerinde güncel oranlar ne oldu? Şu an 1 milyon TL parası olan birinin aylık kazancı nedir? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş dikkat çeken açıklamalarda bulunarak yatırımcılara ‘vade’ çağrısı yaptı. Kurtuluş şunlara değindi:


MEVDUAT FAİZLERİNDEKİ SEYRİN NEDENİ NEDİR?

“Yükselişin en büyük sebebi enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesidir. Ocak ayında yüzde 6’nın üzerinde, şubat ayında yüzde 4.53 olarak açıklanan enflasyon yıllık bazda yüzde 67 civarında gerçekleşti. Bilindiği üzere ekonomi yönetiminin 2024 yılı ile ilgili enflasyon hedefi yüzde 36. Aylık bazda beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamları dolaylı olarak piyasalarda mevduat faizlerinin yükselişine yol açmaktadır.

Mevduatın cazip hale gelebilmesi ve yatırımların buraya yönlendirilmesi için enflasyonun üzerinde getiri getirmesi gerekir ki insanlar tasarruflarını mevduatta değerlendirebilsin. Dolayısıyla enflasyonun hedeflerin üzerinde gerçekleşmiş olması faizlerdeki artışın en önemli nedenlerinden biridir. Enflasyon süreci bu haliyle devam ederse yeni faiz artışlarının gündeme gelmesi söz konusu olacaktır.

Türkiye'nin en iyi 10 lisesi belli oldu Türkiye'nin en iyi 10 lisesi belli oldu

BAKAN ŞİMŞEK, MEVDUAT FAİZLERİNİN YÜZDE 50’Yİ GEÇTİĞİNİ DİLE GETİRDİ. FAİZLER DAHA DA ARTAR MI?

Ben ilerleyen süreçte enflasyondaki yükselişin azalacağını ve belli bir yerden sonra kontrol altına alınacağını düşünüyorum. Bu politikalar uygulanmaya devam ederse enflasyonun düşüşünün gerçekleşeceğini ve buna bağlı olarak da mevduat faizlerinin de durağanlaşacağını sonrasında ise düşmeye başlayacağını göreceğiz. Ekonomi yönetimi şu ana kadar istikrarlı kararlar almakta ve arkasında durmaktadır.

'YÜZDE 47-50 ARALIĞINDA SEYREDİYOR '

Bankalarda mevduat faizleri yüzde 47-50 aralığında seyrediyor. Bu da 1 milyon TL’si olan kişinin 39 bin TL ile 41 bin TL arasında aylık mevduat kazancı elde etmesi anlamına geliyor.

'1 YILLIK MEVDUAT YATIRIMLARI DAHA SAĞLIKLI OLACAKTIR'

Yerel seçimlere kadar daha kısa vadeli yatırımlar yapılmasını tercih ediyorum. Ekonomi yönetimi istikrarlı bir şekilde politika uygulamaya devam ederse bundan sonrası için daha uzun vadeli 6 aylık hatta 1 yıllık mevduat yatırımları daha sağlıklı olacaktır.

HANGİ YATIRIM ARACI DAHA MANTIKLI?

Son dönmemde borsada ciddi bir artış söz konusu. BIST 100 endeksi 9400 puan seviyelerine kadar geldi. Şu anda döviz getirisi ise ciddi oranlarda değil. Burada en risksiz ve sağlıklı getiri yine mevduat faizlerinde gözükmekte. Ekonomi yönetiminin TL’yi cazip hale getirmekle ilgili argümanları devam etmektedir. Dolayısıyla TL’yi cazip hale getirmek için en önemli enstrümanlardan bir tanesi mevduat olduğu için şu anda hala en cazip yatırım aracının mevduat olduğunu söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.