İstanbul'da yaşayanların gözünde hep bir deprem riski var. Bu riski minimize etmek ve kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla geçtiğimiz yıl duyurulan "Yarısı Bizden" kampanyası, artık somut adımlarla hayata geçiyor. Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre, kampanya kapsamında sunulan detaylar, İstanbul'un geleceği için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yılın sonunda müjdesini verdiği kampanya, vatandaşlara önemli destekler sunmayı hedefliyor. Her bir bağımsız bölüm için 700 bin lira hibe, 700 bin lira kredi ve 100 bin lira kira yardımı olmak üzere toplamda 1.5 milyon TL destek sağlanacak.

Başvuruların alındığı dönemde 26 Nisan ile 31 Mayıs 2023 arasında 14 bin binada, toplamda 70 bin bağımsız bölüm için yüzde 100 anlaşma sağlanmış durumda. Bu anlaşmaların ardından kentsel dönüşüm süreci başlamış bulunuyor.

Merkez Bankası'ndan kredi açıklaması Merkez Bankası'ndan kredi açıklaması

Kampanya kapsamında başvuruları kabul edilen binalarda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uzmanları tarafından ön inceleme yapılacak ve keşif raporu hazırlanacak. Gönüllülük esasıyla anlaşma sağlanan binalar için protokol hazırlanacak ve proje aşamasına geçilecek. İnşaatın tamamlanması en geç 2 yıl içerisinde hedefleniyor.

Kampanyaya katılamayanlar için ikinci bir fırsat düzenlenmesi ise gündemde. Öncelik ilk başvuru sahiplerine verilirken, kademeli olarak diğer vatandaşlara da açılacak. Bakanlık ve ilçe belediyeleri, süreci birlikte yönetecek.

Kampanya kapsamında taşınmazda işyeri bulunan vatandaşlar da destek alabilecek. Bir konut için 700 bin liraya kadar hibe ve kredi verilirken, bir işyeri için ise bu miktar 350 bin liraya kadar olacak.

Ödemeler, yapı denetimine tabi olan yapılarda inşaat ilerleme seviyesine göre veya ilgili idare tarafından yapılacak incelemelerle belirlenecek. Ödemeler, yapıdaki hak sahipleri adına belirlenen banka hesaplarına üç eşit taksit halinde yapılacak.

Kampanya kapsamında, evlerini dönüştüren vatandaşlara 24 ay geri ödemesiz dönem imkanı sağlanacak. Bu süreçte vatandaşlar, riskli konutlarını yenileyip yeni evlerine taşındıktan sonra ödemelere başlayacaklar.

Kiracılar da kampanyadan faydalanabilecek. Taşınmazda yaşayan kişiye bir kereye mahsus 100 bin lira taşınma desteği sağlanacak. Ayrıca, kredi geri ödemeleri Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından takip edilecek ve gerekli önlemler alınacak.

Müteahhitlerin işi yarıda bırakması durumunda, tamamlanma sigortası veya teminat istenecek. Ayrıca, zemin veya plan durumunun yeniden inşaata uygun olmaması halinde İstanbul dışında da inşaat yapma imkanı tanınacak.