Türk vatandaşlarının Avrupa ülkelerine Schengen vizesi alabilmek için mücadele ediyor. Konsoloslukların randevu vermesi ayları, haftaları bulabiliyor. Pek çok başvuruda randevu tarihi için en yakın tarih olarak 2-3 aydan sonrası sunuluyor.

Türkiye'de Genç Nüfus Oranında Tarihi Düşüş: Yüzde 15,1'e Geriledi Türkiye'de Genç Nüfus Oranında Tarihi Düşüş: Yüzde 15,1'e Geriledi

Almanya, İspanya, Fransa, İtalya ve Hollanda vatandaşların yoğun talepte bulundukları ülkeler içerisinde bulunurken, evraklarda sıkıntı olmasa bile başvurular kabul edilmiyor. Schengen vizesindeki sıkıntılar giderilmezken, dün bazı yer alan ahaberlerde ‘Türk vatandaşlarına vize başvurularının kapatıldığı’ tarafındaki haberler gündeme bomba gibi düştü.

MAYIS AYI SONUNA KADAR..

Bahsedilen haberlerde; Almanya, İspanya ve İtalya’nın Türkiye’den Schengen vize başvurularını mayıs ayı sonuna kadar kapattıldığı öne sürülürken, vatandaşların üç ülkenin almış olduğu karara sosyal medyadan tepki gösterdi. Kamuoyuna sızan haberlerin doğruluğunu araştıran Hürriyet, konuyu diplomatik kaynaklara danıştı.

KAPATILDI MI?

Diplomatik kaynaklar, haberlerin doğru olmadığını söyleyerek, “Temas edilen ilgili büyükelçilikler vize başvurularındaki yoğunluk nedeniyle randevuların ileri tarihlere sarkabildiğini, bu sorunu aşmak için çalıştıklarını, ancak başvuruların kapatılmasının söz konusu olmadığını bildirmişlerdir” ifadelerini kullandı.

Hürriyet’e bilgi veren Avrupalı yetkililer de vize işlemlerindeki bu güç durumun artmış olan talepten dolayı yaşandığını belirtti. Yetkililer, başvurularda kapanma gerçekleşmediğini, yoğunluk nedeniyle aracı firmaların internet adreslerine bazı sorunlarında yaşandığını söyledi.

'SİSTEM AYNEN UUYGULANMAYA DEVAM EDİYOR'

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği gelen yorumların ardındn dün bir açıklama yaparak şunları belirtti: “Mart ayının başından bu yana Almanya’nın Ankara, İstanbul ve İzmir’deki dış temsilciliklerinde yeni uygulanmaya konulan randevu sistemi aynen uygulanmaya devam ediyor. Bu sistem, tüm başvuru sahiplerine vize randevusu için kolayca kaydolma fırsatı sunuyor. Bununla birlikte vize başvurularının çok fazla olması nedeniyle vize başvuru tarihlerinin bildirilmesine ilişkin bekleme süreleri dış temsilciliğe ve vize türüne bağlı olarak farklılık göstermekte, birkaç haftaya kadar, hatta bazı vize türlerinde birkaç aya kadar sürebilmektedir.” şeklinde konuştu.