Yükseköğretim öğrencilerine teknolojik cihaz ve internet desteği verilmesini düzenleyen yeni bir karar, öğrencilere teknolojik aletlerin vergisiz olarak satın alınabileceğini duyurdu. Bu karara göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve 26 yaşından genç üniversite öğrencileri, vergi iadesi ile birlikte bir defaya mahsus vergisiz olarak teknolojik aletler satın alabilecekler.

Kimler bu destekten faydalanabilecek?

Satın alma tarihi itibariyle 26 yaşından genç olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı üniversite öğrencileri, vergisiz teknolojik cihaz satın alabilecekler.

Destek miktarı ne kadar olacak?

Bu destek, nihai satış fiyatı 9 bin 500 TL'yi aşmayan mobil cihazlar ile bilgisayar cihazlarının elektronik ortamda düzenlenen fatura ile yapılan satın alımlarında kullanılacak. Her öğrencinin bir defaya mahsus olmak üzere kullanabileceği teknolojik cihaz destek tutarı toplamda en fazla 5 bin 500 TL olacak.
Telefon ya da bilgisayar nasıl satın alınacak?

Öğrencilere, destekten faydalanabilmeleri için özel şifreler verilecek. Bu şifrelerin tanımlanmasının detayları hala çalışmaları devam eden Gençlik Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı arasındaki işbirliği ile belirleniyor. Şifrelerin öğrencilere Gençlik Bakanlığı'na ait "Gencizbiz" portalı üzerinden ulaştırılacağı belirtiliyor. Bu portal, E-devlet şifresi ile erişilebilir.

İkinci el cihazlar destek kapsamında mı?

Hayır, ikinci el cihazlar bu destek kapsamı dışında tutulacak.

Satın alma süreci nasıl işleyecek?

Öğrenciler, kendilerine verilen şifre ile Gençizbiz portalı üzerinden teknolojik cihazlarını satın alabilecekler. Öğrenciler, satın alırken öncelikle vergi dahil olarak ücreti ödeyecekler, ancak daha sonra vergi iadelerini geri alabilecekler.

Taksit yapılabilecek mi?

Kredi kartı ile telefon alımlarında taksit uygulaması olmayacak. Öğrenciler, nakit veya tek çekim olarak telefonları alacaklar. Ancak e-ticaret platformu Hepsiburada, öğrencilere özel Hepsiburada Limiti ile cep telefonlarında 12 ay, bilgisayarlarda ise 9 ay taksitli ödeme imkanı sunarak öğrencilerin finansal yükünü hafifletmeyi hedefliyor.

Hangi telefonlar vergisiz olarak satın alınabilecek?

Özel’den Kobani Davası'na ilişkin ilk açıklama: 'Bu dava siyasi bir dava' Özel’den Kobani Davası'na ilişkin ilk açıklama: 'Bu dava siyasi bir dava'

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye'de üretim yapan 13 yerli ve yabancı markanın bu destekten faydalanabileceğini açıkladı.

Bu markalar arasında toplamda 40'tan fazla modelde telefon bulunurken, fiyatı 9.500 TL'ye kadar olan bazı marka ve modeller şunlar:


Samsung: A04, A13, A14, A23, A24, M13, M14, M23, M33


Xiaomi (Redmi): 12C, 10, 12, Note 12


General Mobile: GM 22 S, GM 22 Pro, GM 23, GM 23 SE, GM 24 Pro


Reeder: S23 pro max


Omix: X3, X5, X400, X600, X700


Casper (Via): Via M30, Via M30 Plus, Via X30 Plus, Via X30, Via M35, Via F30, F30 Plus.