Yatırım amacı ile ev ya da araba alanlar ilgileri başka alana yönlendirdi. Son zamanlarda banka mevduatlarına geçiş yapan yatırımcılar kazancını rekor seviyelere çıkarıyor. Ancak Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduatlardan standart vadeli mevduatlara dönüş yapan mudileri çok daha yüksek faiz fırsat sağlanıyor. 

Kur Korumalı Mevduatlardaki değer kaybı her hafta sürüyor. Ortalama olarak 13-20 milyar lira seviyesinde düşüşler yapan KKM, zamanla işlevini yitirip yatırım aracı olmaktan çıkacağı tahmin ediliyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından paylaşılan verilere göre kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar 2 trilyon 700 milyar 940 milyon liradan 2 trilyon 682 milyar 241 milyon liraya geriledi. Böylece KKM'de 18.7 milyar liralık düşüşe geçti.

STANDART VADELİ MEVDUATA DÖNENE YÜKSEK FAİZ 
Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın yaptığı habere göre; döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduatların, standart vadeli mevduata dönüşmesi için bankalar mudilere yüksek faiz getirisi olacağını ifade ediyor.

DDKKM’den standart vadeli mevduata geçiş yapmak isteyenlere aylık yüzde 60’ın üzerinde faizler uygulanmaya başlandı. Böylece Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduattan çıkıp standart vadeli mevduata geçenlere ortalama olarak 12 puan daha fazla faiz kazandırıyor.



Başka bir ifadeyle stopaj oranı da indirildikten sonra 100 bin liralık DDKKM dönüşümlü mevduatın 32 günlük getirisi yıllık yüzde 65 faiz oranıyla 5145 liraya kadar yükseldi. Başka bir deyişle 100 bin lira 32 günün sonunda 105 bin 145 liraya kadar yükseliyor.

1 milyon lirası olana ise sadece 32 günde 51 bin 458 lira veriliyor ve anapara+faizle birlikte parası 32 günün sonunda 1 milyon 541 bin 458 liraya çıkmış oluyor.

KÜMÜLATİF GETİRİSİ YÜZDE 88'İ GEÇİYOR
Kümülatif olarak bir yıl boyunca aynı faiz alınırsa faiz oranı yüzde 88,33 olarak değerlendiriliyor. 100 bin lira bir yılın sonunda 188 bin 326 lira olurken 1 milyon liraysa 1 milyon 883 bin 265 lira oluyor.

KKM VADE SONU GELİNİYORSA BANKA TEKLİFLERİNİ İNCELEYİN
Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduatı bulunanlar vade sonu yaklaştığında bankalarından standart faize dönüş için teklif alması gerekiyor. Bankacının vereceği yüksek faize göre mudi DDKKM’den standart vadeli mevduata geçiş sağlayabilir.

Ev Almak İsteyenler Dikkat! Banka Banka Konut Kredilerinde Son Durum Ev Almak İsteyenler Dikkat! Banka Banka Konut Kredilerinde Son Durum

DEVAMLI YÜKSEK FAİZ VAADİ SÖZ KONUSU DEĞİL
DDKKM’den standart vadeli mevduata geçişten sonra her ay yüksek faiz verileceğine dair zorunluluk bulunmuyor. Tek seferlik yüksek faizin ardından standart vadeli mevduat faizine dönüş olabilir.

MEVDUATTAKİ PARANIN 650 BİN LİRASI DEVLET KORUMASINDA
Yurt içi şubelerde; resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar dışındaki, TL, döviz ve kıymetli maden cinsinden mevduatlar, her bir mevduat bankasında her bir kişi için, 2023 yılında 400 bin TL'ye kadar 2024 yılında ise 650 bin liraya kadar sigorta kapsamında yer alıyor.

DOLARDAKİ KAZANÇ YILBAŞINDAN BERİDİR YÜZDE 56 ORANLARINDA
Mevduat faizlerinin yükseldiği kısımda doların getirisi düşük olmaya başladı. Kümülatif anlamda enflasyona yakınsayan mevduat faizleri popüler yatırım aracı haline geldi. Dolar sene başından bu yana yatırımcısına sadece yüzde 56 kazandırdı. Böylece doların kazancı enflasyonun altında oldu.

KKM'NİN FAİZ GETİRİSİ YÜZDE 10-20 ARALIĞINDA 
Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduata bankalar yüzde 10 ile 20 aralığında faiz önerisinde bulunuyor. Dövizin getirisiyle karşılaştırılınca standart vadeli mevduatın altında getiri sağlanmış oluyor. Bu nedenle KKM'ye ilginin zamanla azalıp kaybolması bekleniyor.