Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elida Yüksel, "Çocukları soğuk hava değil, kapalı ortamlarda kolayca bulaşan mikroplar hasta ediyor" diyor ve kirli ellerin yüzle teması, ortamların düzenli havalandırılmaması, öksürme ve hapşırma sırasında havaya saçılan virüs ve enfeksiyonlar gibi faktörlerin çocukları sık sık hasta ettiğini belirtiyor. Tedavi edildikten sonra bile çocuklar hızla tekrar hasta olabiliyorlar.

Uzm. Dr. Yüksel'e göre, çocukların en sık karşılaştığı hastalıklar arasında nezle, grip, akut bronşiyolit ve farenjit bulunuyor. Bu hastalıkların belirtileri ve korunma yolları hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Yüksel, önemli uyarılarda bulunuyor ve önerilerde bulunuyor.

Soğuk algınlığı (nezle), özellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, hapşırma ve boğazda kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Tedavide, burun yıkama, sağlıklı beslenme, C vitamini alımı, bol su içme ve dinlenme gibi önlemler alınmalıdır. Soğuk algınlığı genellikle viral olduğundan antibiyotikler etkili değildir.

Grip (influenza) ise kapalı ve kalabalık ortamlarda kolayca bulaşabilen bir hastalıktır. Yüksek ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrısı, karın ağrısı, titreme, gözlerde kızarıklık, öksürük, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtiler gösterebilir. Grip belirtileri görüldüğünde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Bronşiyolit, özellikle 2 yaş altındaki bebeklerde sık görülen bir viral enfeksiyondur. Üst solunum yolu şikayetleri sonrasında hışıltı ve solunum sıkıntısı gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu durumda derhal bir doktora başvurulmalıdır.

Farenjit, bademciklerin iltihaplanması anlamına gelir. Yüksek ateş, titreme, yutma güçlüğü, boğaz ve kulak ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Farenjit doğru ve zamanında tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Her Öğrenciye 5.000 TL Ulaşım Desteği Devletten! Öğrenci Ulaşım Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır? Her Öğrenciye 5.000 TL Ulaşım Desteği Devletten! Öğrenci Ulaşım Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Uzm. Dr. Yüksel, çocukları kış hastalıklarından korumanın yollarını da sıralıyor. Mevsim sebzeleri ve meyveleri yedirmek, bol sıvı tüketimi, düzenli havalandırma, açık havada kısa yürüyüşler yapma, elleri yıkama alışkanlığı kazandırma, dinlenme sağlama, evde sigara içilmemesi gibi önlemler alınabilir.