Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyon verileri, piyasalarda önemli bir hareketlilik yarattı. TÜFE kasımda aylık %0,87 artış gösterirken, yıllık enflasyon %31,07 ile son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. Uzmanlar, özellikle gıda ve hizmetler grubundaki iyileşmenin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) elini güçlendirdiğini vurguladı.

Fenomen ekonomisi milyar liralara ulaştı: Tavsiye mi, reklam mı?
Fenomen ekonomisi milyar liralara ulaştı: Tavsiye mi, reklam mı?
İçeriği Görüntüle

AA Finans analisti Haluk Bürümcekçi, gıda fiyatlarındaki düşüşün enflasyonu olumlu etkilediğini belirterek, yılın son ayında enflasyonun %31 civarında kapanmasının öngörüldüğünü açıkladı. Bürümcekçi, TCMB’nin faiz indirimine ilişkin olarak 100 baz puanlık bir adım atabileceğini dile getirdi.

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz ise kasım enflasyonunun piyasa beklentilerinin altında kaldığını, gıdada negatif bir seyir ve hizmetler grubundaki iyileşmenin dikkate değer olduğunu ifade ederek, TCMB’nin bu ay 150 ila 200 baz puanlık faiz indirimi yapabileceğini söyledi.

Kuveyt Türk Yatırım Araştırma Direktörü Kutay Gözgör de, veri setinin dezenflasyon sürecinin beklenenden hızlı bir patikaya girdiğini gösterdiğini belirterek, “Bu veri TCMB’ye, sıkı para politikası duruşundan taviz vermeden faiz indirim döngüsünü başlatabilmesi için gerekli manevra alanını sağlıyor” dedi. Gözgör, aralık ayında politika faizinin %37,5 seviyesine çekilebileceğini öngördü.

Uzmanlar, kasım verilerinin hem gıda hem de hizmet gruplarında sağlanan iyileşmelerle TCMB’nin faiz politikasında gevşemeye gitmesine olanak tanıdığını vurguluyor. Bu gelişme, piyasada faiz indirimi beklentilerini güçlendirirken, ekonomik iyileşmenin sürdürülebilirliğine dair sinyaller veriyor.