Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Firdevs Seyfe Şen, oruç tutmak isteyen hastaların sağlık durumlarına özel dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Şen, hastaneden yapılan açıklamada, oruç tutmak isteyen kişilerin öncelikle sağlık durumlarını değerlendirmeleri ve ilaç kullanımı konusunda doktorlarıyla iletişim halinde olmalarının önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Tekin: Eğitim sadece Bakanlığın, okulların ve öğretmenlerin işi değil Bakan Tekin: Eğitim sadece Bakanlığın, okulların ve öğretmenlerin işi değil

İslam dininin oruç tutma konusunda belirli sınırlamalar getirdiğini ifade eden Şen, özellikle hastalığı olan veya sağlık sorunlarıyla mücadele eden kişilerin oruç tutmamaları gerektiğini belirtti. Bu kapsamda, gebelerin, yolcularda ve ciddi sağlık sorunları olan bireylerin oruç tutmamaları gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, psikiyatrik hastalıklar, diyabet ve yüksek tansiyon gibi durumlarda düzenli ilaç kullanan hastaların dini açıdan oruç tutma zorunluluğunun olmadığını belirten Şen, bu hastaların oruç tutmadan önce doktorlarıyla görüşmelerini ve doktorların onayını almalarını tavsiye etti. Özellikle bazı ilaçların sabah ve akşam olmak üzere belirli saatlerde alınması gerektiğini hatırlatan Şen, bu durumda oruç tutmanın sakıncasız olduğu doktor tarafından onaylandığı takdirde sabah ilaçlarını sahurda, akşam ilaçlarını iftarda almanın uygun olabileceğini belirtti. Bu şekilde, hastaların ilaç tedavilerini aksatmadan oruç tutabilmelerinin mümkün olduğunu vurguladı.