6 Şubat tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, 11 ili harabeye çevirdi. On binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği depremin ardından Türkiye'de bundan sonrası için beklenen depremlere ilişkin uyarılar gittikçe arttı. Olası bir facianın önüne geçebilmek için yetkili isimlere çağrıda bulunan uzman isimler, Kahramanmaraş merkezli yaşanan felaketine benzer bir felaketin yaşanmaması için bir an önce tedbirlerin alınması gerektiğini ifade ediyor.

Uyarıların peş peşe gelmesinin ardından vatandaşlar fay hatlarının geçtiği noktaları ve güvenli yerleri araştırmaya başladı. Konuya ilişkin beklenen açıklama Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan geldi.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulunan Ercan, Türkiye'de deprem riskine karşı güvenli illeri tek tek saydı.

Prof. Dr. Ercan'ın açıklamaları ise şu şekilde:

''Şanlıurfa Bozova ile Harran Kırıkları, ayrıca DAK ile ÖDK etkisindedir. Başkent odaklı M6,4’e kadar depremler 500 ile 1000 yılda bir olur. Tüm ilçeleriyle 3 ile 4. Derece deprem bölgesinde olup çok güvenlidir.

SİİRT ile ŞIRNAK illeri BBK(Bitlis Bindirme Kuşağı) etkisindedir. Hakkari le Van’daki depremlerle sarsılır. En büyük depremi Pervari’de 1884’de M6,1’dir. Güvenlidir.

Muş ili, Süphan, Malazgirt, BBK, KAK, DAK etkisinde M6,9’a dek sarsıntı üretir. Başkenti güvenlidir. Malazgirt, Varto, Bulanık M6,9’a gebedir. 25 ile 60 yılda bir depreşir. Tarım alanlarında yapılaşmadan kaçın.

Kilis içi en çok M5,2 üretir. İl, ÖDK, KAK, KDBK, BBK etkisinde sarsılan 3.derece güvenli bir deprem bölgesi içinde yer alır. Ovalardan kaçının.

Mardin, Karacadağ kırığının etkisindendir. DAK, ÖDK, BBK etkisinde sarsılan il, Türkiye’nin sarsım bakımından en güvenli illerinden biridir.

Osmaniye ili, DAK, ÖDK ile KDBK etkisi altında 1. Derece deprem kuşağıda olmasına karşın, Bahçe ile Osmaniye odaklı ürettiği en büyük deprem M5,8’i geçmez. Saydığım süreksizlerin ürettikleri depremlerin etkisinde sarsılır. Düzlük, tarım alanlarında yapılaşmaması gerekir.''