Yükseköğretimde ilk ve ek yerleştirme sürecinin tamamlanmasının ardından üniversitelerde 54 bin 577 kontenjan boş kaldı. Eğitim uzmanı Salim Ünsal'ın araştırmasına göre ek yerleştirmede 55 bin 487 aday programa yerleşirken kalan kontenjanların tamamı doldurulamadı.
İlk yerleştirme döneminde 702 bin 729 aday üniversitelerde bir programa yerleşti. Aynı süreçte 45 bin 374 kontenjan boş kaldı. Kayıt yaptırmayan adayların ardından ek kontenjanların da dahil edilmesiyle 110 bin 64 kişilik ek yerleştirme kontenjanı oluştu.

Ek yerleştirmede 55 bin 487 aday yerleşti

Ek yerleştirme sürecinde 55 bin 487 aday bir programa yerleşme hakkı kazandı. Yerleştirmelerin tamamlanmasına rağmen üniversitelerde 54 bin 577 kontenjan dolmadı.
Lisans programlarındaki genel doluluk oranında da gerileme görüldü. İlk yerleştirmede yüzde 92,4 olan oran, son yerleştirmenin ardından yüzde 91,5 seviyesine indi.
Lisans programlarında üniversite türlerine göre doluluk oranları şöyle gerçekleşti:

Köy okulunda yapay zeka eğitimi: Öğrenciler robot yaptı
Köy okulunda yapay zeka eğitimi: Öğrenciler robot yaptı
İçeriği Görüntüle
  • Devlet üniversiteleri: yüzde 98,9

  • Vakıf üniversiteleri: yüzde 75,9

  • KKTC üniversiteleri: yüzde 61,2
    Bu veriler kapsamında lisans programlarında en yüksek doluluk oranı devlet üniversitelerinde kaydedildi. Vakıf ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) üniversitelerindeki oranlar ise devlet üniversitelerinin altında kaldı.

Ön lisans programlarında doluluk yüzde 94,1 oldu

Ön lisans programlarında da ilk ve son yerleştirme arasında doluluk oranı düştü. İlk yerleştirmede yüzde 95,7 olarak kaydedilen genel doluluk oranı, son yerleştirme sonunda yüzde 94,1 seviyesinde gerçekleşti.
Ön lisans programlarında devlet üniversitelerinin doluluk oranı yüzde 98,6 oldu. Vakıf üniversitelerinde yüzde 79,3, KKTC üniversitelerinde ise yüzde 69,1 doluluk kaydedildi.

Üniversite türü Lisans doluluk oranı Ön lisans doluluk oranı
Devlet üniversiteleri yüzde 98,9 yüzde 98,6
Vakıf üniversiteleri yüzde 75,9 yüzde 79,3
KKTC üniversiteleri yüzde 61,2 yüzde 69,1
İlk yerleştirmede boş kalan 45 bin 374 kontenjanın ardından kayıt yaptırmayan adaylar ve ek kontenjanlarla yeni bir yerleştirme süreci yürütüldü. Ek yerleştirmede 55 bin 487 adayın programa yerleşmesi sonrasında süreç 54 bin 577 boş kontenjanla tamamlandı.