Uçuş gecikmelerinde tazminat hakkı korunuyor
Avrupa Birliği Konseyi ile Avrupa Parlamentosu arasında yürütülen müzakerelerde, hava yolu yolcu haklarına ilişkin yeni düzenleme konusunda uzlaşma sağlandı.
Yaklaşık 13 yıl süren görüşmelerin ardından varılan anlaşmayla, gecikme ve iptal durumlarında yolcuların mevcut hakları korunurken yeni güvenceler de getirildi.
600 euroya kadar ödeme yapılabilecek
Yeni kurallara göre, uçuşun varış noktasına 3 saatten fazla gecikmesi halinde yolcular tazminat talep edebilecek.
Tazminat tutarları uçuş mesafesine göre belirlenecek. Buna göre 1.500 kilometreye kadar olan uçuşlarda 250 euro, 1.500 ila 3.500 kilometre arasındaki uçuşlarda 400 euro, daha uzun mesafeli uçuşlarda ise 600 euroya kadar ödeme yapılabilecek. Güncel kurla bu tutar yaklaşık 32 bin liraya karşılık geliyor.
İptal edilen uçuşlar da kapsama alındı
Uçuşun kalkış tarihinden 14 günden daha kısa süre kala iptal edilmesi durumunda da yolcular tazminat talebinde bulunabilecek.
Düzenleme, yolcuların alternatif ulaşım ve bilgilendirme haklarını da daha net hale getiriyor.
Hava yolu şirketlerine yeni yükümlülükler
Yeni kurallar kapsamında hava yolu şirketleri, tazminata konu olabilecek bir gecikme yaşanması halinde yolcuları 96 saat içinde elektronik ortamda bilgilendirmek zorunda olacak.
Şirketler ayrıca tazminat başvurularını aldıklarını derhal teyit edecek ve en geç 30 gün içinde ödeme yapacak ya da başvurunun neden reddedildiğini gerekçeleriyle açıklayacak.
Bekleyen yolcular için ek haklar
Düzenleme, gecikme yaşayan yolculara sunulacak hizmetleri de ayrıntılı şekilde belirliyor.
Buna göre yolcular her 2 saatte bir içecek, 3 saatin ardından yemek, daha uzun beklemelerde ise ilave yemek hizmeti alma hakkına sahip olacak. Ayrıca internet erişimi ve telefon görüşmesi imkânı da sağlanacak.
Otel ve ulaşım masrafları karşılanacak
Gecikme nedeniyle konaklama gerekmesi halinde hava yolu şirketleri ücretsiz otel ve transfer hizmeti sunmakla yükümlü olacak.
Şirketin bu yükümlülüğü yerine getirmemesi durumunda yolcular kendi organizasyonlarını yapabilecek ve masraflarının geri ödenmesini talep edebilecek.
“No-show” uygulamasına yasak geliyor
Yeni düzenlemenin dikkat çeken maddelerinden biri de “no-show” uygulamasının yasaklanması oldu.
Böylece yolcunun gidiş uçuşunu kullanmaması nedeniyle dönüş uçuşuna kabul edilmemesi uygulaması sona erecek. Ayrıca bilet satışlarında en az bir adet ücretsiz el bagajı hakkını içeren fiyatın rezervasyon sürecinin başında gösterilmesi zorunlu olacak.
Aileler yan yana oturabilecek
Kurallara göre aileler ile hareket kabiliyeti kısıtlı yolcular ve refakatçileri, ek ücret ödemeden yan yana oturabilecek.
Hamile yolcular, refakatsiz çocuklar ve özel desteğe ihtiyaç duyan yolcular için de ek koruma hükümleri uygulanacak.
Düzenleme onayın ardından yürürlüğe girecek
Yeni yolcu hakları düzenlemesi, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi tarafından resmen onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.




