Altın fiyatları dün gece ABD'den gelen haberle tekrar yükselişe geçti. ABD Merkez Bankası Fed'in faiz oranlarını 25 baz puan artırdığını açıklaması sonrasında, ons altın ve gram altın fiyatı yüzde 1'in üzerinde bir prim yapmıştır. Ülke içinde, tüm gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı üzerindeydi ve merakla beklenen karar açıklandı. TCMB, beklentiler doğrultusunda faiz oranlarını sabit tuttu.

Altın fiyatları şu anda 1977 dolar seviyelerinde bulunuyor. Bu hafta tarihi zirveyi gören altın gram fiyatı, kararın ardından 1.211 liradan değerlendi. Aynı anda, çeyrek altın 1.978 lira, Cumhuriyet altını 8.292 lira ve 22 ayar bilezik gram fiyatı ise 1.185 liradan satılıyor.

3 KURUM TEK FİYATTA BİRLEŞTİ:

Goldman Sachs, Fitch Solutions ve Commerzbank altında hedef fiyatlarını 100 dolar revize etti. Ons altında fiyat beklentilerini ise 2023 yıl sonu için 1950 dolar olarak güncellediler.

ALTIN FİYATLARI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Altın fiyatları, birçok faktöre göre belirlenir. Bunlar arasında:

  • Ekonomik durum: Ekonomik büyüme, enflasyon, faiz oranları, para birimlerinin değeri gibi ekonomik faktörler altın fiyatlarını etkiler.

  • Arz ve talep: Altın fiyatları, arz ve talep dengesine göre belirlenir. Talep artarsa fiyatlar artar, arz artarsa fiyatlar düşer.

  • Politik riskler: Siyasi istikrarsızlık, savaş ve çatışma, hükümet kararları gibi faktörler altın fiyatlarını etkileyebilir.

  • Finansal piyasalar: Hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar, devlet tahvilleri faiz oranları, döviz kurları gibi faktörler altın fiyatlarını etkiler.

  • Petrol fiyatları: Altın ve petrol fiyatları arasında yakın bir ilişki vardır, çünkü altın madenlerinin çoğu enerji gerektirir. Petrol fiyatlarındaki artışlar altın fiyatlarını etkileyebilir.

Bu faktörlerin her biri altın fiyatlarını etkiler ve birbirlerine göre de değişebilir. Bu nedenle, altın fiyatları kısa vadede oldukça volatil olabilir ve uzun vadede daha istikrarlı bir şekilde hareket eder.