Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, son dönemde İran'dan Türkiye'ye yönelik mülteci akını iddialarının gerçek dışı olduğunu ve Türkiye sınırlarında herhangi bir yoğunluğun olmadığını açıkladı.

PKK'lı Sedat Aksu etkisiz hale getirildi PKK'lı Sedat Aksu etkisiz hale getirildi

Merkez, Dezenformasyon Bülteni'nin 93. sayısını yayımlayarak, çeşitli konularla ilgili yapılan yanıltıcı paylaşımları düzeltti ve kamuoyunu bilgilendirdi.

Bültenin ana konuları şunlar;

Suriye'deki Hava Harekatları

 PKK/YPG propagandası yapan hesaplar tarafından paylaşılan "Türk savaş uçakları Suriye'nin Derik bölgesinde hastane bombaladı" iddiasının gerçek dışı olduğu belirtildi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör örgütüne karşı gerçekleştirdiği hava harekatlarının sivilleri ve çevreyi koruma amacı taşıdığı vurgulandı.

Mısır ve İsrail İle İlgili İddialar

Sosyal medyada dolaşan "Mısır polisi İsrail'den Mısır'a kaçan çok sayıda İsraillinin üzerine ateş açtı" iddiasının gerçek olmadığı açıklandı. Görüntülerin Aşkelon yakınlarında İsrail güçleri ile Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları arasındaki çatışmayı gösterdiği belirtildi. Ayrıca, "Mısır'da bir polis silahıyla, İsraillileri taşıyan otobüse saldırdı. 6 kişi öldü, 8 kişi yaralandı" iddiasının da doğru olmadığı ifade edildi.

Filistin Posta Pulu İddiası

 Sosyal medyada dolaşan bir posta pulu görseli ile ilgili "Filistin'in sözde Ermeni soykırım savlarını desteklemek için bastırdığı pul" iddiasının gerçek dışı olduğu açıklandı. Filistin yetkilileri tarafından böyle bir pul bastırılmadığı ve bu iddianın yalanlandığı belirtildi.

Azerbaycan İle İlgili İddia

 Sosyal medyada paylaşılan "Azerbaycan'da bazı binalara İsrail bayrağı yansıtıldı" iddiasının güncel olmadığı açıklandı. Bu görüntülerin 2015 yılında Bakü'de düzenlenen Avrupa Oyunları sırasında kaydedildiği belirtildi.

Hamas ve İsrail İle İlgili İddia

 Sosyal medyada paylaşılan görüntülerle ilgili "Hamas güçleri genç bir İsrailli kadını esir aldı" iddiasının doğru olmadığı ifade edildi. İddiaya konu görüntülerdeki kadının Filistinli sosyal medya fenomeni olduğu ve çekim yapmak isterken alandan uzaklaştırıldığı açıklandı.

Van Saray Kapıköy Sınır Kapısı İddiası

 Paylaşılan görüntülerde "Van Saray Kapıköy sınır kapısında izdiham oluştuğu ve İran'dan Türkiye'ye mülteci akını olduğu" iddiasının doğru olmadığı belirtildi. Görüntülerin, İran'ın Razi Sınır Kapısı'na ait olduğu ve Gazze Şeridi'nde yaşanan gelişmelerden kaynaklanmayan bir yoğunluğu gösterdiği açıklandı.

TÜFE Hesaplaması ve Hatay Olayı

 TÜİK tarafından yapılan TÜFE hesaplaması için marketlerin etiketlerini artırmak için denetlendiği yönündeki iddia doğru değil. Ayrıca, Hatay'da su baskını nedeniyle konteynerde yaşayan bir kişinin elektrik çarpması sonucu hayatını kaybettiği iddiası da doğru değil. AFAD Başkanlığı tarafından olayın incelendiği ve böyle bir vefat olayının gerçekleşmediği belirtildi.