2023 yılında, yabancı turistlerin Türkiye'deki Mastercard ve Maestro logolu kartlarıyla yaptıkları alışverişlerde hem işlem sayısı hem de ciro miktarında önemli bir artış gözlemlendi. İşlem sayısı %12 artarken, ciro miktarında %63lük bir büyüme kaydedildi. Turist sayısındaki artış oranı ise %15 olarak belirlendi.

Öğretmenlere Yer Değişikliği Müjdesi! Mevzuatta Değişiklik Yapılıyor Öğretmenlere Yer Değişikliği Müjdesi! Mevzuatta Değişiklik Yapılıyor

Şehirler ve Sektörler Bazında Harcamalar

Mastercard kullanıcılarının en çok alışveriş yaptığı şehir %46 ile İstanbul oldu. İstanbul'u, %20 ile Antalya, %9 ile Muğla, %4 ile İzmir ve %2 ile Aydın izledi. Sektörel bazda ciro dağılımında ise mücevherat, duty free ve deri ürünler %20 ile başı çekerken, giyim %17, otel %15, restoran %12 ve market alışverişleri %8 oranında gerçekleşti.

Uluslararası Turistlerin Harcama Profili

Yapılan alışverişlerde en yüksek ciroyu İngiliz turistler oluştururken, bu grubu Alman, Amerikan, Hollandalı ve Suudi Arabistanlı turistler takip etti. Her ulusun tercih ettiği harcama kategorileri farklılık gösterdi:

  • İngiliz Turistler: Market, restoran ve giyim alanlarında en çok harcama yaptı.
  • Alman Turistler: Giyim, otel ve restoran harcamaları öne çıktı.
  • Amerikalı Turistler: Otel, restoran ve market alışverişlerinde liderdi.
  • Hollandalı Turistler: Benzin, restoran ve giyim alışverişlerinde yoğunlaştı.
  • Suudi Arabistanlı Turistler: Mücevherat, duty free, deri ürünler, giyim ve otel harcamalarıyla dikkat çekti.