Ülkemizde araç sahipleri için gerekli olan trafik sigortası primlerinde kritik düzenleme yolda. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafınca verilen kararda, 2024 Şubat ayında trafik sigortası baz primlerine yüzde 10 oranında bir zam uygulanacağı bildirildi.  Söz konusu karar, Mayıs ayında gerçekleştirilecek olan "hasar maliyet endeksi" ile beraber araç sınıfları ve kullanım şekillerine göre değişebilecek.

Sigorta şirketi CEO'su Erol Esentürk, bu düzenlemenin sürücülerin ödeme açısından sorumluluklarını çoğaltacağını ve sigorta piasasında yeni bir ücretlendime süreci olacağına işaret etti. Özellikle artan araç fiyatları dikkate alındığında, trafik sigortasının ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Esentürk, sürücülerin sigortalarını unutmamaları gerektiğini de hatırlattı.

Diyanet'ten 'makam aracı' açıklaması: 'Yoğun şehir dışı programları dolayısıyla...' Diyanet'ten 'makam aracı' açıklaması: 'Yoğun şehir dışı programları dolayısıyla...'


Vatan Gazetesi'nin haberine göre; Ülkemizde zorunlu trafik sigortası primlerinde büyük bir artış olacağını vurguladı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından, 2024 yılı Şubat ayı özelinde trafik sigortası baz primlerini yüzde 10 oranında yükseltme ve Mayıs ayı itibariyle “hasar maliyet endeksi” ölçülerek hesaplanacağı haberide verildi.


Söz konusu karar, araç sınıfları ve kullanım şekillerin göre farklılık göstererek mevcut baz primleri etkileyecek.

Konu ile ilgili yorumlarda bulunan Erol Esentürk;

“Bu değişiklik, sürücülerin mali yükümlülüklerini artıracak ve sigorta sektöründe yeni bir fiyatlandırma dönemini başlatacak. Yüksek fiyatlardan dolayı son zamanlarda trafik sigortasının yanında önerdiğimiz KASKO sigortasını yaptırmayan birçok sürücü var.

Ancak sahip oldukları araçların piyasa değeri düşünüldüğünde sonradan büyük bir kayıp yaşamamak için sigortalarını ihmal etmemeleri çok önemli” diyerek konuştu.

Diğer bir yandan, Trafik sigortası yasal olarak gerekli tutuluyor. Yani araçların trafik sigortalarının yapmaması halinde trafiğe çıkmaları kanunen yasaklancak. Kontrollerde sigortasız olduğu belirlenen araçlara ceza uygulanıyor.

Zorunlu trafik sigortasında fahiş fiyat artışını korumak için 12 Nisan 2017’den itibaren ‘tavan fiyat’ uygulamasına yapılmıştı.

Bu oranlar belli grafikte yükselirken arada seyyanen zamlar da bulunuyor. Bu aşamada1 Mayıs 2023’te tavan fiyata yüzde 5 zam uygulanmıştı. Yine tavan fiyatı artırım oranının mayıstan itibaren yüzde 2 olarak uygulanıyordu. Ayrıca mayıs itibarıyla, basamak skalasına 0 (sıfır) ve 8 olmak üzere iki yeni basamak eklendi (Daha önce basamaklar 1-7 arasındaydı).

Genel olarak sürekli kazaya karıştığı için riskli grupta yani sıfırıncı basamakta bulunan sürücülerin ödeyeceği tutar yani 20 bin 215 liralık en yüksek tutar da 22 bin 236 liraya çıktı.


İstanbul’da trafiğe ilk kez çıkan bir araç sürücüsü aralık sonuna kadar 4’üncü basamak üzerinden sigorta bedeli tavan poliçe fiyatı 7 bin 412 lira olarak belrileniyordu. 1 Ocak’ta zamla 8 bin 153 liraya yükseldi Sigorta şirketleri tavan tutarın üzerinde poliçe uygulayamıyor. Ancak sigortacılar arasındaki rekabetle daha düşük fiyat sunanlar olabilir. Bunun için 2-3 sigorta acentesinden bilgi alamk önem arz ediyor.