Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik sistemine yönelik önemli değişiklikler gündemde. Yeni torba yasa ile birlikte, 1999 ile 2008 yılları arasında sigortalı olarak çalışmış milyonlarca vatandaşın emeklilik koşulları yeniden şekillenecek.

Kademeli Emeklilik Yenilikleri

Yeni düzenlemeler, özellikle 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında iş hayatına atılan vatandaşlar için kademeli emeklilik imkanı sunacak. Bu yeni sistemle, belirli prim günü ve yaş şartlarını yerine getiren çalışanlar, kadınlar için 43, erkekler için ise 45 yaşında emeklilik hakkına sahip olabilecekler. 

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı: 'Hac Vizesi' Olmadan Hac Yapılamayacak Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı: 'Hac Vizesi' Olmadan Hac Yapılamayacak

3600 Ek Gösterge Ne Anlama Geliyor?

Yaklaşık 5,3 milyon kamu çalışanını yakından ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesi, memurların maaş hesaplamalarında önemli bir değişiklik öngörüyor. Bu düzenleme ile polis, öğretmen, hemşire ve din görevlileri gibi meslek gruplarına sağlanan ek gösterge, artık tüm birinci kademede olan kamu çalışanlarını kapsayacak şekilde genişletilecek.

Taşeron İşçilere Kadro İmkanı

Torba yasanın bir diğer önemli maddesi, 90 bin taşeron işçisine kadro verilmesi olacak.

SSK ve Bağ-Kur Prim Eşitlemesi

Küçük esnaflar ve diğer Bağ-Kur'lu vatandaşlar için de müjdeli haberler var. Torba yasayla, prim gün sayısının düşürülmesi ve SSK'lılarla prim ödeme koşullarının eşitlenmesi hedefleniyor. Bu düzenleme, Bağ-Kur'lular için 9 bin günden 7 bin 200 güne indirilerek, prim ödeme süresinin kısaltılmasını ve böylece daha erken emeklilik imkanını beraberinde getiriyor.

Ev Hanımlarına Emeklilik

Torba yasanın getirdiği bir diğer yenilik ise ev hanımlarına emeklilik imkanı sunulması. Devletin, prim ödemelerinin üçte birini karşılayacağı bu sistem, ev hanımlarının sosyal güvenlik haklarından yararlanmasını ve emeklilik imkanına kavuşmasını sağlayacak.