Ticaret Bakanlığı, tatil rezervasyonu yapacak tüketicilerin mağduriyet yaşamamaları için önemli uyarılar ve bilgiler içeren bir metin yayınladı. Özellikle yaz aylarının gelmesi ve Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olmasıyla birlikte, turizm sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların yoğun reklam ve tanıtım faaliyetleri arasından tercih yapacak tüketicilerin dikkat etmeleri gereken bazı hususlara dikkat çekildi.

Tesisin niteliği: Tatil rezervasyonu yapmadan önce, sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanalları üzerinden gelen tekliflerde yer alan tesis resimlerinin ve kurumsal logo ve işaretlerin doğruluğunu sorgulamalısınız. Özellikle tercih ettiğiniz seyahat acentası veya turizm tesisi hakkında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına kayıtlı olup olmadığını araştırmalısınız. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin web sitelerinden seyahat acentalarının ve turizm tesislerinin belgeli olup olmadığını ve kaç yıldızlı olduklarını sorgulayabilirsiniz.

Ödeme işlemleri: Ödeme yaparken, mesafeli yolla imzalanan sözleşmelerde seyahat acentasının veya turizm tesisinin internet sitesinde yer alan adres, unvan ve iletişim bilgilerine dikkat etmelisiniz. Ayrıca, internet sitelerinin ETBİS'e (elektronik ticaret bilgi sistemi) kayıtlı olduğunu kontrol etmelisiniz. Ödemeleri sosyal medya üzerinden yapmak yerine seyahat acentalarının kendi güvenilir internet sitelerini tercih etmelisiniz.

Paket turlarda rezervasyon tarihi: Özellikle paket turlarda, rezervasyonu yapacağınız turun başlangıç tarihine uzun bir süre kala rezervasyon yapmanız önerilir. Çünkü önceden planladığınız tura katılamama riski bulunabilir. Hayatın normal akışında ortaya çıkabilecek sorunlar nedeniyle katılamamanız durumunda, paket tur sözleşmesini feshetme hakkınız bulunmaktadır.

Prof.Dr. Görür: Çok endişe ettiğim bir yer var! Prof.Dr. Görür: Çok endişe ettiğim bir yer var!

Fesih hakkı: Eğer paket turun başlamasından en az 30 gün önce yazılı veya kalıcı veri saklayıcısıyla bildirerek paket tur sözleşmesini feshetmek isterseniz, yasal yükümlülükler dışındaki paket tur bedelini herhangi bir kesinti yapılmaksızın iade alma hakkınız vardır. Ancak fesih bildirimi paket turun başlamasından 30 gün veya daha az bir süre kala yapılıyorsa, paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılır.